maanantai 5. toukokuuta 2008

Rasistiset rikokset

Rakas Yleisradiomme uutisoi:

Rasististen rikosten yleistyttyä Suomessa internetistä on tullut ääriliikkeille ja vähemmistövihamielisille ryhmille yhä merkittävämpi kasvualusta. Suomen viranomaiset pitävät internetissä toimivia ääriryhmiä jo uhkana arjen turvallisuudelle.
Ulkoministeriön ulkoasiainneuvos, turvallisuusasiantuntija Kirsi Westphalen arvioi, että rasististen rikosten määrä on Suomessa merkittävässä nousussa.

- Kuten kaikki yhteiskunnallinen toiminta, myös negatiiviset ilmiöt, kuten rasismi näyttävät siirtyneen nettiin, hän kertoo.

Kuitenkin vain harva verkkorasisti jää kiinni. Syyttäjäviranomaiset kaipaavat jämerämpiä keinoja puuttua ongelmaan.

- Esimerkiksi Ruotsissa on laki, joka edellyttää sivuston ylläpitäjää valvomaan siinä esiintyvää aineistoa. Itse pitäisin tarpeellisena harkita tämän tyyppisen lainsäädännön säätämistä myös Suomeen, valtionsyyttäjä Mika Illman toteaa.

Verkko kokoaa myös uskonnollisia ja poliittisia ääriliikkeitä. Suojelupoliisi tarkkailee Suomessa useita rasistista materiaalia ja äärioikeiston propagandaa ulkomaita myöten levittäviä verkkokauppoja.

Netin muukalaisviha koetaan vakavana uhkana myös siksi, että maahanmuuton odotetaan jatkossa lisääntyvän. Euroopasta on jo esimerkkejä siitä, kuinka maahanmuuttajien ja kantaväestön arkistetkin kärhämät voivat kärjistyä polttoiskuiksi ja mellakoiksi.

- Pitäisin tärkeänä, ettei tilannetta päästetä sellaiseksi kuin se on eräissä muissa maissa, Ruotsissa ja Länsi-Euroopassa, valtionsyyttäjä Illman sanoo.

Suomessa tunnetaan tasan kolme - voi niitä olla enemmänkin, mutta ne eivät ole tulleet julkisuuteen - syytteisiin ja alioikeuden tuomioihin johtanutta juttua. Petri Peltosen taiteellinen provokaatio, joka johti kirjan takavarikkoon ja tuomioon, nimimerkki Tomashotin uutissivusto, joka johti sivuston sulkemiseen ja tuomioon, sekä Mikko Ellilän Yhteiskunta koostuu ihmisistä - kirjoituksen aiheuttama oikeudenkäynti, joka johti oikeuden vaatimukseen sivuston sulkemisesta ja tuomioon. Kyseessä on kolme, yksityistä, mitään ryhmiä edustamatonta kansalaista. Mika Illmannin toive, että Suomessa ei mentäisi samaan kuin Länsi-Euroopassa, on siis hurskasta tuuleen huutelua, koska nimenomaan hän itse on ensimmäisten joukossa viemässä tilannetta Suomessa kohti sitä samaa mielettömyyttä, joka Länsi-Euroopassa jo vallitsee. Vaikka Illman siis on pystynyt nykyisen lainsäädännön puitteissa ajamaan tuomion läpi noissa kolmessa jutussa - mikä itsessään on jo häpeä suomalaiselle oikeusvaltiolle - hän vaatii vielä tiukempaa, laajempaa ja kattavampaa lainsäädäntöä pystyäkseen nostamaan uusia oikeusjuttuja ja saadakseen lisää kansalaisia tuomiolle.

Koska Mika Illman on tässä asiassa ottanut ilmeisen vetovastuun toimien samalla johtavana asiantuntijana myös julkisuudessa, niin hänellä ilman muuta täytyy olla tieto siitä mitkä tai millaiset suomalaiset sivustot nykyään täyttävät nuo hänen ehtonsa ja ovat rasistisesti rikollisia. Käsittääkseni virkamies on jollain tavoin velvollinen vastaamaan kansalaisten kysymyksiin. Valtakunnansyyttäjänvirastosta siis kyselemään.

Koska Illmannin työ- ja yhdistystoverin Johanna Suurpään mukaan Suomessa on noin 20 ahkeraa nettirasistia, niin heitä on siis jäljellä 17 tuntematonta. Ja koska arvio on noinkin tarkka verkkoa seurataan ilmeisen tiiviisti. Mikäli Demlassa siis tunnetaan välillä tarvetta alentua shampanjahuuruista tavallisten kansalaisten tasolle, vastauksen voi tietysti vapaasti heittää tähän kommentteihinkin.

5 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Näinpä aamu-uutisissa tuon saman ja ihmettelin, että Yleisradionko pitäisi olla ainoa väylä, jossa ihmiset saavat ajatuksistaan kertoa. Kokoontumisvapaus lienee netin osalta oikeampi tai täsmällisempi perustuslain kohta kuin sananvapaus silloin, kun puhutaan blogikirjoituksista?

Kävinpä muuten eilen Bakkanaalissa :-)

IDA kirjoitti...

Pyttiksessä?

Itse kävin pari viikkoa sitten pitkästä aikaa ihan Kotkan saarella ;) Backroomissa. Saatan viikonloppuna lähteä sisämaahan valmistelemaan vallankumousta, mutta jos olet pitempään täällä päin, niin voisi joskus käydä yhdellä tai kahdella oluella?

Minusta tuossa hommassa on aika hämmentävää sekin, että valtionsyyttäjä esittää valtiollisessa televisiossa sanan- ja kokoontumisvapautta - jotka nyt ovat keskeisimmät kansalaisoikeudet - rajoittavia toimenpiteitä esittämättä samalla mitään konkreettisia, yksilöityjä uhkia vaan pelaten ihan puhtaasti mielikuvilla.

Kysyin asiaa, mutta saas nähdä vastataanko.

Oikeuslaitoksen rappio on ilmeinen tosiasia.

Kansanedustajasi Seppo Lehto suuremman oikeudenmukaisen kokonaisen Suomen asialla alistumatta ryssäläisiin stalinistisiin putinismin ja Brysselin monikulttuurisuusharhaoppien kusetuksille kirjoitti...

Jollei puhe auta

Vastaus muslimien ja muille vastaaville tappouhkailijoille http://www.youtube.com/user/ReplyToMuslims

Kumitonttu kirjoitti...

Juu Pyttiksessä. Laitan tarjouksesi kumikorvani taakse, kiitos!

Jumalanpilkasta / Uskonrauhasta ei pidä välittää niin että islamin nimeen saa tehdä mitä huvittaa ja kristittyille vastaavasta vittuilusta ei mitään sanktioita. Paree poistaa uskonrauha pykälät kirjoitti...

Ihmettelen ettei Mika Illmanin viime aikaisia vaatimuksia ole paremmin ja syvällisemmin käsitelty julkisuudessa

Esim omalla kohdallani toteutuu liki Jan Husin kohtalo

Suomessa vaadittiin 5-7.5.2008 valtionsyyttäjä Mika Illmanin suulla Tampereen käräjäoikeudessa mm. maahanmuuttokritiikistä ja siinä yhtyedessä kansankiihotuksesta, muslimien uskonrauhan häirinnästä ns. muhammed pilakuvien julkaisusta tamperelaiselle Seppo Lehdolle 2.5 vuotta ehdotonta vankeutta päivästä päivään

Seppo Lehto kiisti asiaan kuuluvasti kaiken
http://jumalanpilkasta.blogspot.com

Onko tämä ihmisoikeuksien kunnioittamista, kun pelkkien epäilyjen perusteella vaaditaan kuin murhaajalle häkkiin sulkemista?