lauantai 14. kesäkuuta 2008

Mietteitä Jukolan viestin aikana

Ajattelin yrittää seurata tämän periteisen urheilutapahtuman radiosta ja Urheilukanavalta. Veikkaan Vehkalahden Veikkojen voittoa. Jos keksin yön aikana jotain kirjoitettavaa tai en nukahda, niin kirjaan ne kiltisti tähän ylös.

No niin, Veikot oli ensimmäisen osuuden jälkeen kuutisen minuuttia kärjestä jäljessä jossain sijan 30 paikkeilla. Ei niin hyvin, mutta ei niin huonostikaan. Pistetään varmasti vielä shokeeraavan haminalaisuuden piikkiin.

No niin. 5:30 kärjestä toisen vaihdon jälkeen.

Tsekki ei muuten vielä ole allekirjoittanut Lissabonin sopimusta. Maan presidentti Vaclav Klaus totesi Irlannin kansanäänestyksen tuloksen selvittyä vapaasti käännettynä näin:

Hanke Lissabonin sopimuksen voimaansaattamiseksi päättyi tänään irlantilaisten äänestäjien päätöksellä, eikä sopimuksen ratifiointia voi jatkaa. Toivon mukaan Irlannin äänestystuloksen sanoma on jokaiselle selvä. Kyseessä on järjen ja vapauden voitto yli tuon keinotekoisen, elitistisen hankkeen ja yli eurooppalaisen byrokratian.

Että noin. Eroaa jonkin verran edukseen Suomen pässien määkimisestä. Tsekki, jos mikä, on Euroopan ytimessä.

Juoksun ohella tuli katseltua ajankohtaisohjelmia. Suomessa on nyt historian ensimmäisen sä-passiivia säännöllisesti käyttävä ministeri. Ei kuitenkaan ajanut, ehkä kansankunnan kannalta valitettavasti, formulaa vaan vain polkupyörää.

Näin se homma etenee. Vehkalahden Veikot otti kolmannella, pitkällä yöosuudella kärkeä kiinni ja nyt selkeästi mukana voittokamppailussa enää reilut kaksi minuuttia kärjestä jäljessä ja viidentenä. Ja nyt on taas neljännen osuuden juoksija ottanut jo puoli minuuttia kiinni kärkeä.

Tämähän on parasta televisio-ohjelmaa mitä voi olla. Urheilukanavaa on pakko kehua. Talven mittava Athletic Club seuranta ja nyt tämä. Vehkalahden Veikot ovat nousseet yhden sijan ja ovat neljäntenä neljännen osuuden toisella rastilla.

Vehkalahti nousi kolmanneksi ja oli neljännessä vaihdossa 1 minuuttia 47 sekuntia kärjestä jäljessä. Tilanne on aamun valaistuessa siis niin jännittävä, että en taida keksiä yhtään ajatusta.

Yksi rasti meni pahasti ohi ja tuli noin minuutti takapakkia. Uni alkaisi maistua. Periaatteessa voisi ihan myötätunnosta lähteä heittämään pienen lenkin, mutta ei viitsi. Sen sijaan piiskaan itseeni pirteyttä lauluilla, jotka tulivat vastaan tuolta. Nuo lauluthan on tehty nimenomaan meitä neljännen polven punakaartilaisia innostamaan. Itse asiassa Tuomari Nurmio ja Agit Propin kaveri, jonka nimeä ne nyt muista, selittivät jälkikäteen jossain haastattelussa, että lauluissa olisi ollut mukana vahva, parodinen elementti, mutta se nyt oli vain yritystä edes jotenkin säilyttää kasvot. Kyllä ne täysin vakavissaan noita lauloivat.

Vehkalahden Veikot lähtivät ankkuriosuudelle pari minuuttia kärjen jäljessä viidentenä.

Neljännellä rastilla jo toisena 26 sekuntia kärjen jäljessä. On tämä jännää. Sopiva rytmi tällaisessa kisassa. Kahdeksan tuntia juoksentelua metsässä seitsemään mukavasti rastitettuun osuuteen jakautuen. Telkkarissakin jää aikaa mielenkiintoisille haastatteluille metsän siimeksessä.

Vehkalahti on kolmen kärkijoukossa.

Sunday Timesin juttu ei jaa Suomen politiikkojen näkemystä siitä, että Lissabonin sopimus väännettäisiin jotenkin vielä voimaan. Vaclav Klaus, Gordon Brown sekä Ranskan ja Hollannin poliitikot eivät tietenkään ole Vanhanen ja Stubb, joten Times voi yliarvostaa heidän näkemyksiään.

No joo: joku ihme Delta voitti. Vehkalahden Veikot oli kolmas. Hyvä kisa. Nyt nukkumaan.

4 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Vehkalahden Veikot lienee Kymenlaakson ykkönen tällä hetkellä, vaikka Idan pitäisi tietää, että Kymin Suunnistajat -niminen suunnistusseura on myös olemassa.

Anjalankoskelta puolestaan löytyy Sippurasti, joka järjesti Jukolan viestin Sippolassa muutama vuosi sitten.

Harrastusmielessä käyn itsekin vielä Jukolan viestissä, eli en ota hommaa niin tosissani kuin 22 vuotta sitten, kun viesti edellisen kerran järjestettiin samassa maastossa kuin viime viikonloppuna.

IDA kirjoitti...

Katos vaan.

Itse pystyisin ehkä vuoden harjoittelulla osallistumaan. Valttini olisi se, että en eksy, mutta muutenkin kävelyvauhtia edeten elmomaista pysähtelyä piippua tupruttelemaan ei varmaan katsottaisi hyvällä :)

Vasarahammer kirjoitti...

Meidän joukkueessa kokemus suunnistuksesta ei ole perinteisesti ollut mikään valintakriteeri.

Jukolassa olisi paljon nykyistä enemmän kuntoilujoukkueita, mikäli osuudet 1,2,3 ja 7 eivät olisi niin pitkiä.

IDA kirjoitti...

No, kuten sanottu, radio- ja televisioyleisölle kisa rytmittyy kuitenkin juuri passelisti.