perjantai 27. kesäkuuta 2008

ei itkeä saa...

...ei meluta saa, tonttu voi tulla ikkunan taa..nyt nimien kirjaan merkitään taas, tuhma vai kiltti, ajatelkaas.

Mielenkiintoinen tutkimus. Mitenkään kommentoimatta sen kattavuutta tai oikeellisuutta voisi vetää mutkat suoriksi ja todeta, että puhtaan materialistiselta kannalta voi sanoa sivistyksen olevan resurssien jakamista - ainakin se tuli mieleen, parempia tiiviitä selityksiä otetaan ilomielin vastaan. Tutkimus kuitenkin viittaa siihen suuntaan, että sivistys romahtaa, ellei siihen sisälly yliluonnollista, materiasta vapaata elementtiä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta oleellisinta on, että sitä hypoteesia, että uskonnollisuus tukee ihmisten välistä yhteistyötä - tai parhaimmillaan VOI tukea - testataan monesta näkökulmasta.

Richard Sosis on testannut hypoteesia tutkimalla yhteistyn tasoa uskonnollisissa ja maallisissa kibbutseissa. Tämä tutkimus tuo toisenlaisen tavan testata samaa hypoteesia. Tavan jota on jo käytetty jo kokeellisenssa taloustieteessä.

IDA kirjoitti...

Totta. Ja tietenkin sitä pitää tutkia mahdollisimman vapaana ennakkokäsityksistä, joita itselläni kyllä yhä enemmän on kristillisyyttä ja miksei muutakin uskonnollisuutta puoltavasti.

En tiedä. Arvostan kyllä suuresti teknologista ja tieteellistä kehitystä enkä toivo mitään takapakkia niissä, mutta ehkä, taas kerran vähäisempiä anglosaksisia ystäviämme, mukaillen voisi sanoa, että koneessa piilee sielu :)