lauantai 14. kesäkuuta 2008

Antaa palaa!

Edistyksellinen naapurimaamme Ruotsi lähtee nykyään siitä, että palohälytyksen tullessa on ensimmäiseksi varmistettava, että palokunnalla on riittävä poliisisaattue suojanaan. Vuosia sitten on kuultu etäisiä ääniä, jotka ovat kertoneet tuollaisesta kehityskulusta, mutta ne on voinut kuitata tyypillisenä, naurettavana alarmismina. Ruotsi on ollut ja on meitä edistyneempi maa ja joka muuta väittää on rasisti. Nyt, kun asia on virallisesti noin, että palohenkilökuntaa kivitetään ja uhkaillaan, kun he sammuttavat tulipaloja, siihen pitää kuitenkin suhtautua.

Vanhentuneiden näkemysten uusintaminen on ongelma. Vaikka Ruotsin edistyksellisyyttä on pakko pitää selviönä, niin eikö voi myös kysyä uusintaako palokuntien suojaaminen poliisisaattueilla vain vanhentuneita rakenteita? Eikö meidän pitäisi tässä tilanteessa ajatella, että suhteessamme tuleen voi olla jotain väärää. Ihmiset haluavat polttaa sekä rojua, että kouluja - MTV3:n 45-minuuttia ohjelman mukaan Ruotsissa yritetään polttaa koulu useammin kuin joka toinen päivä - ehkä nauttia tulesta, kerääntyä sen ympärille viettämään aikaa ja vaikka pistää tanssiksi tulen loimotuksen lämmössä. Eikö tuo kaikki ole mitä parasta yhteisöllisyyttä täällä kylmässä ja kalseassa pohjolassa?

Niin tai näin. Ainakin meidän on edelleenkin pidettävä mielessämme Sauli "Sale" Niinistön sanat: "Maahanmuutto rikastaa kulttuuriamme." Monikulttuurisuus ei itsessään voi aiheuttaa ongelmia. Ongelmien syy löytyy kyllä Kalevankin toimituksen peilistä. Ja, kuten toinen suuri valtiomiehemme, Paavo Lipponen on sanonut: Tarvitseeko sitä kaikkia pusikkoja mennä koluamaan. Ellei tulesta tykkää, niin voi aina pysyä poissa kaupungin vuokra-asuntoalueilta. Meillä on kyllä turvallisia ja tulettomia alueita riittämiin.

Ei kommentteja: