tiistai 9. lokakuuta 2007

Yhdeksän

Rakas Yleisradiomme yllättää ja esittää kymmenosaisen suursatsauksen "Miksi demokratia?" yhdeksässä osassa. Tai siltä ainakin YLE:n ohjelmalistauksen perusteella näyttä.

YLE:n demokratia oli niin tiukkaa ja perään antamatonta, että kymmenettä ohjelmaa, joka tulee sananvapaus ja diktatuuriongelmista kärsivästä Tanskasta ei pystytty YLE:n kanavilla esittämään. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos sattuu näkemään ohjelmasarjan laajaa mainostusta YLE:n kanavilla. Tieto antaa vakavuutta tavoitteleviin mainoksiin aivan uutta, huvittavaa ilmettä.

Jos suomalaisia huvittaa he voivat katsella ohjelman BBC Wordilta 20.10 tai 21.10. BBC on julkinen palvelu, mutta se ei ole sitä suomalaisille kuten YLE on, joten jonkinlaisen kanavapaketin varmaan joutuisi tuota varten hankkimaan. Ohjelma kuitenkin tullee verkkoon. Tosin ilman suomenkielistä tekstiä joten voidaan kai edelleen katsoa, että meillä ja demokratiallamme - tai ainakin YLE:n dokumenttiprojektilla - on edelleen pää hiekassa ja asiat ovat hyvin.

Lisäys:

Helsingin Sanomissa on aiheesta juttu. Dokumenttiprojektin päätös jättää tanskalaisdokumentti esittämättä on sen mukaan poikkeuksellinen. Muut projektiin osallistuneet esittävät siis kaikki kymmenen dokumenttia.

Ja päivitys:

YLE esittää Bloody Cartoons - dokumentin sittenkin. Eli otetaan puolet sanoista takaisin.

6 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Yleishhimmin päätös tuskin yllättää ketään. Täällähän oli alkujaan sensuroitu Neitsythäkistäkin se kohta, jossa Hirsi Ali kutsuu profeetta Muhammadia perverssiksi tyranniksi. Oli kuulemma jäänyt "teknisistä" syistä pois. Uskoo ken tahtoo.

Olen nähnyt sen pätkän tuosta dokumentista, jossa piirtäjä luonnostelee pommiturbaani-Muhammadia. Se taisi olla Yleisdhimmille liikaa.

Sharia on saapunut Suomeen.

weekendsoldier kirjoitti...

Se niistä perustuslain takaamista oikeuksista. Isoveli valvoo jo.

Anonyymi kirjoitti...

Nationalistille sanavapaus merkitsee vapaat oikeuta esittää mitä tahansa loukkauksia maahanmuuttajaa kohtaa.
Huom! Ja sama ei saa kohdistua nationalistiin itseensä. Vrt. lukuisat kunnianloukkausoikeudenkäynnyt nationalistipiireissä...

Anonyymi kirjoitti...

Englantilainen tutkimuslaitos ORG toteaa tutkimuksessaan, että USA:n ja Naton terrorismin vastainen sota on fiasko, joka toimii itseään vastaan.

ORG:n mukaan talibanien syrjäyttäminen Afganistanissa lisäsi Al-Qaidan ja muiden aseellisten ryhmien valtaa Lähi-Idässä, Afganistanissa ja Irakissa.

USA:n armeijan ja sen liittolaisten hyökkäys Irakiin sekä katastrofaalisesti mennyt sota ovat johtaneet siihen, että Irakista on tullut Pyhän Sodan ja islamistitaistelijoiden harjoituskenttä. Irakin sodan avulla taistelevat islamistiryhmät voimistuvat eivät heikkene. Ryhmät saavat koko ajan lisää tukijoita, tukialueita, valtaa, rahoitusta, aseita, koulutusta, kokemusta ja taistelijoita.

USA:n ja Naton onnettomien sotilallisten toimien vuoksi Afganistan ja Irak ovat epävakaita valtioita. ORG varoittaa, että sotilaalliset iskut ja sota Irania vastaan johtavat koko alueen epävakauteen ja äärilikkeiden valtaan.

ORG ehdottaa, että USA:n armeijan ja Naton olisi lopetettava sotilaalliset toimet Irakissa sekä Afganistanissa ja vetäydyttävä pois. Tilalle diplomatiaa, siviilien ja jälleerakennuksen tukemista, Iran ja Syyria mukaan rauhanneuvotteluihin ja aidot poliittiset prosessit käyntiin.

New Yorkin yliopistossa on tutkittu, että Afganistanin ja Irakin sotien vuoksi terrorismi on kasvanut maailmalla 600 %. Eniten Irakissa, toiseksi eniten Afganistanissa. Kun nämä maat suljetaan pois terrorismi on kasvanut muualla maailmassa 35 %.

IDA kirjoitti...

"Nationalistille sanavapaus merkitsee vapaat oikeuta esittää mitä tahansa loukkauksia maahanmuuttajaa kohtaa."

Niinpä niin. Kiva, kun kerroit.

Kyseisessä dokumentissa ei kuitenkaan sen kummemmin elämöidä kuvilla tai suuremmin puolustella niitä.

Mokulle sananvapaus ilmeisesti merkitsee sitä, että se rajataan aiheittain ja vain mokut saavat solvata amisskinejä.

Kasvoton pelkuri kirjoitti...

Sharia on saapunut Suomeen.

No ei nyt sentään.

Mutta jotenkin tämä koko juttu ei yllättänyt yhtään. Kuten Abdullah Tammi totesi haastattelussa, ongelmanahan on se että tiettyjä asioita ylipäänsä käsitellään julkisuudessa.