keskiviikko 3. lokakuuta 2007

Sivistys suuri

Vielä parikymmentä vuotta sitten Suomeen ei olisi voinut kuvitella Seiskan kaltaista lehteä. Sitä olisi yksinkertaisesti pidetty aivan liian mauttomana ja typeränä. Toisaalta silloinkaan ei tarvinnut kuin mennä rajan taakse Ruotsiin, puhumattakaan sellaisista sivistyksen keskuksista kuin Britannia, ja niissä tuollaiset lehdet olivat jo silloin arkipäivää. Tuon kaltaisille lehdille syntyikin selvä kysyntä saman aikaisesti, kun koulutettu, kansainvälinen sukupolvi kasvoi köyhässä maassamme.

Kaikille kieltämättä onkin onni, että suomalainen, junttimainen sulkeutuneisuus on avautunut ja saamme nauttia samanlaisista sivistyksen hedelmistä, kuin vanhemmat kulttuurikansat. Itseäni hieman kyllä ihmetyttää miksi noita lehtiä parikymmentä vuotta sitten pidettiin mauttomina ja typerinä. Ehkä ihmiset eivät silloin tienneet paremmasta, vaan lukivat silloisia sanoma- ja aikakauslehtiä, joista puuttui sivistyksen hienostunut silaus.

1 kommentti:

Vasarahammer kirjoitti...

Seiskan ja muiden juorulehtien nousun mukana iltapäivälehdet ovat taantuneet samalle tasolle. Ennen niissä oli enemmän oikeita uutisia.