tiistai 2. lokakuuta 2007

Biologinen maailmankuva

Eräällä vasemmistolaisella blogilla törmäsin väitteeseen, että Linkolan maailmankuva on biologinen. Olen aika lailla eri mieltä. Linkolan maailmankuva on lähinnä klassisen humanistinen.

Biologisen maailmankuvan voisi tiivistää siihen, että kaikki elämä on yhtä. Se on kehittynyt samoista lähteistä ja sillä on yhteistä kehityshistoriaa. Siksi vaikkapa lintuja tai muurahaisia tutkimalla voi saada osittaista tietoa myös ihmisistä. Ei sen kummempaa. Minusta.

20 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Minä taas olen aina pitänyt Linkolaa ihmisvihamielisenä totalitaristina.

En oikein ymmärrä, mistä käsitys Linkolan humanismista oikein kumpuaa.

IDA kirjoitti...

"En oikein ymmärrä, mistä käsitys Linkolan humanismista oikein kumpuaa."

Lähinnä vanhasta luonnontieteet vastaan humanismi väännöstä. Tosin voi olla, että sitä nyt ei kannata pitää niin voimassa eikä kärjistää.

Ilkka kirjoitti...

Voisitko Ida muuten antaa vinkin minkä alan harrastajia/työläisiä olet? Mä kun olen kuvitellut olevani edes kohtuullisesti perillä maailman menosta mutta sulta tulee jatkuvasti teoriaa ja näkökulmaa milloin mistäkin aihepiiristä/opuksesta joista en ole koskaan kuullutkaan. Vai onko ÄO:si kenties jossakin 180 hujakoilla?

Tämä ei sitten kettuilua eikä mitään mielistelyä, vain ihan vilpitöntä uteliaisuutta. Juttujasi ehkä 2-3 vuotta lueskelleena & 0 kertaa kommentoineena luultavasti en saa tähän mitään yksityiskohtaista vastausta mutta kysynpähän nyt kumminkin.

IDA kirjoitti...

Sanotaan vaikka niin, että kipusin kerran parvisängylle lueskelemaan Voipion Virtapiirejä ja verkkoja rennosti selälläni, mutta kirja levisi saman tien käsiin. Huonoa nidontaa tai jotain.

Muutenhan vain noudatan vilpittömästi ja rehellisin mielin Madonnan lähetyskäskyä: "Express Yourself"

:)

Dr. Doctor kirjoitti...

(Kansan)Kynttilä pois vakan alta rohkeasti vaan....

IDA kirjoitti...

No hyvä on. Olen ollut fyysikon kanssa samassa huoneessa:

http://hatapaidenkalinaa.blogspot.com/2007/02/mit-ajatuksia-ostin-tnn.html

reino kirjoitti...

180 hujakoilla on törkeää aliarvostusta.

Tasan 200 on muistaakseni paljon lähempänä totuutta.

IDA kirjoitti...

"Tasan 200 on muistaakseni paljon lähempänä totuutta."

Toi oli Heurekassa mitattu, sukat jalassa ja ryhtiä venyttäen.

Kekke kirjoitti...

"Juttujasi ehkä 2-3 vuotta lueskelleena & 0 kertaa kommentoineena luultavasti"

Jessus nämä yksilöt ovat rasittavia. Google Statisticseista voi lukea miten vierailijoita on satoja joista suuri osa vakkareita, mutta kommentteja ei ikinä tule kuin pari hassua ja nekin nykyään etupäässä joltain "syötte kö te nationalistit koiraa?" - hässäkältä.

Ilkka kirjoitti...

Kommentoinpas toisenkin kerran.

"Jessus nämä yksilöt ovat rasittavia"

Mihis ryhmään minut nyt yleistetään? Johtuuko rasittavuuteni siitä etten ole aikaisemmin kommentoinut?

IDA kirjoitti...

Et sinä minusta ole rasittava.

Sain uutta intoa ja lasken nyt lukijamääräksi viisi.

Kekke kirjoitti...

"Mihis ryhmään minut nyt yleistetään? Johtuuko rasittavuuteni siitä etten ole aikaisemmin kommentoinut?"

Juurikin siitä. :) Se hiljainen enemmistö harvemmin kommentoi mitään vaikka seuraa intensiivisesti blogia ja monta hyvää keskustelua menetetään - jos kohta menetetään myös monta bloggarin (lue: minun) käämien palamista ilmiselvään trolliin.

Ilkka kirjoitti...

Joo no sen verran täytyy esittäytyä etten ainakaan ymmärtääkseni ole trollausmielellä liikenteessä. Olen tällainen 35-vuotias äijänretale joka lueskellut koko Halla-Ahon tuotannon lävitse ja siinä sivussa muun lukijakunnan blogeja, mielenkiintoisia tekstejä on ollut.

En osaa sanoa mihin kohtaan maahanmuuttokysymysakselilla sijoitun mutta aivan varmaa on se että en ainakaan ole monikulttuurin ihailija enkä myöskään mikään "impivaaralainen".

Jälkimmäinen lienisi melko mahdotontakin koskapa asemapaikkani tällä hetkellä Dublin jossa työskentelen noin 20 kansallisuuden joukossa isossa IT-alan firmassa tällä hetkellä :)

Allekirjoitan kyllä leijonanosuuden
HAlla-Ahon kritiikistä joten ehkä siinä mielessä voisi sanoa että komppaan "näitä" porukoita.

Älykästä sanailua on aina mukava seurata ja monet hyvät naurut olen saanut näistä monikulttuurisuusrummuttajien juttujen parodisoinnista, asiargumentein mitattuna "tällä puolella" on homma selkeästi paremmin hanskassa.

Toivoisin vaan ettei olisi niin selkeästi näitä "puolia" vaan vielä enemmän asiapitoista mielipiteiden vaihtoa, se on kaikista hedelmällisintä.

Anonyymi kirjoitti...

Missä sinä sitä älykästä sanailua olet havainnut;)? Halla-ahon jututhan on täydellisen teennäisiä ja oikeastaan lapsellisen surkeita. Vääristeleviä ja tarkoitushakuisia, Jos niistä haluat saada jotain faktoja, niin pitänee mikroskoopilla etsiä...
Ainut mikä niissä on hyvää, on kieliasu ( jos sitä sitten pitää älykkyytenä, niin ok)

Anonyymi kirjoitti...

Olen eri mieltä useimmista asioista Idan kanssa ja lähes kaikesta Halla-ahon kanssa, mutta Idan blogia luen ihan mielelläni nimenomaan älykkään otteen takia. Sen puutteen takia Idan linkkilistan blogit ovat jääneet pariin vilkaisuun.

Ilkka kirjoitti...

Tarkennetaanpas vielä (väkkärälle). Älykästä sanailua siis lähinnä Halla-Ahon liepeille ryhmittyneissä keskusteluryhmissä, en ryhdy erikseen erittelemään. Joitakin keskustelijoita vaan on nautinnollista lukea.

Halla-Ahon kirjoituksissa miellyttää itse asia kirjoitusten pohjalla, ts. epäkohtien esille tuominen "virallisen totuuden" takaa sekä ajoittainen sarkastinen huumori.

Tiedostan myöskin Halla-Ahon puutteet kirjoittajana joita toit esille, en ole häntä jalustalle nostanut siinä mielessä.

Dr. Doctor kirjoitti...

Tämä blogi on kaunis.

Näin tämän unessa (ruokatunnilla) kuumettakin tuntuu nostavan.

IDA on viimeinen mies pystyssä Thermopylain solassa tai Monte Cassinon vuorelle. Rocky viimeisen erän alussa.

Tilanne;
Taistelu on hävitty, historia on valhetta, johtajat ovat paenneet tai ampuvat yhä selkään, moraali on kuollut, häveliäisyyttä ei ole.
Kaikki on suhteellista. Kukaan ei ole oikeassa, kukaan ei ole parempi. Panokset on loppu, ruoka vähissä. Sota on hävitty.

Piru puhuttelee;
"Terve järki" (ahneus, pelko) huutaa; tässä ei ole mitään järkeä... pakene, piiloudu pelasta itsesi, näyttele kuollutta, vaihda puolta...näe asioiden suhteellisuus. Älä sulje silmiäsi, kunhan vain et katso tuonnepäin.
Älä ota mihinkään kantaa niin ruuan arvonlisävero laskee, sovitaan että kaikki on hyvin. Koko ajan paremmin. Tunne syyllisyys. Lamaudu kuten kaikki muutkiin. Totuutta ei ole, Jumalaa ei ole. Sinun veljesi eivät ole sinun veljiäsi. Millään ei ole väliä pelasta itsesi.Sitten IDA vastaa;

http://hatapaidenkalinaa.blogspot.com/2007/06/rappion-merkit.html

Sota saatta olla hävitty ja johtajat antautuneet mutta taistelu jatkuu ; )

IDA kirjoitti...

Me on hävitty tää peli, mutta me voitetaan ne vielä.

Kiitos kannustuksesta. Tämä nousee väkisinkin hattuun ja rupean kohta käyttämään kaavaeditoria todistaakseni olevani oikeassa :)

urogallus kirjoitti...

Linkolan maailmankuva on ehkä biologinen, mutta ihmisihanteiltaan hän on vanhan ajan (1800-luvun) humanisti.

Tärkeää on itsehillintä, käytöstavat, monipuolisen yleissivistyksen hankkiminen sekä omistautuminen jollekin omaa elämänpiiriä laajemmalle asialle.

Varmasti vaikuttavaa on Linkolan tausta vanhan kulttuurisuvun kasvattina. 1970-luvulla tätäkin käytettiin Linkolaa vastaan: hän ei ole "aito" kalastaja, vaan mikälie herranketku.

Tämä on kyllä erinomainen blogi. Et ole viime aikoina juuri kommentoinut Näkökulmalla, mikä on harmi.

IDA kirjoitti...

Näkökulma on hyvä palsta. Se on vain jäänyt, kun ei kerkiä kommentoida ja muutenkin tulee toistettua itseään ja toisaalta aina palataan poliittisissa asioissa samoihin inttämisiin vaikka mitä sanoisi.