sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Sanaa sunnuntaille

Koska en vielä ole syvällisemmin tutustunut oman uskontoni teksteihin, lainaan taas vaihteeksi Edward O Wilsonia. Hänellä on viesti intellektuelleille ja politiikan muotoilijoille:

"Valitse yhteiskunta, jota haluat edistää, ja valmistaudu elämään sen heritabiliteettien kanssa. Älä milloinkaan suosi päinvastaista, eli yhteiskuntapolitiikkaa, jonka ainoa tarkoitus on muuttaa heritabiliteettia. Parhaat tulokset saavutetaan, kun suositaan yksilöitä, ei ryhmiä."

Konsilienssi, Suomennos Kimmo Pietiläinen.

Eli noin. Tuo oikeastaan kiteyttää erittäin paljon siitä mitä on yritetty sanoa. Yhteiskunta ei todellakaan ole syntynyt tyhjästä, eikä sitä ole annettu sen enempää taivaasta kuin intellektuellien päistäkään, ja ellei se perusteiltaan kelpaa niin kannattaa ihmeessä valita toinen. Maailmassa niitä riittää. Yhteiskunnan sisällä taas pitäisi suosia yksilöitä. Itse asiassa ideaalitilanteessa yhteiskunnan sisällä ei edes olisi ryhmiä, jotka hallintoon nähden olisivat toisistaan poikkeavassa asemassa, eikä hallinnon missään tapauksissa tai oloissa pitäisi nähdä ihmisiä ryhminä.

Ideaalia ei tietenkään koskaan saavuteta, mutta kohti sitä päästäisiin luonnollisesti noudattamalla kansallismielistä politiikkaa. Tosin se on jo useampaan kertaan kerrottukin. Silti se ei vain tunnu uppoavan kalloihin. Minkäs teet, kun seurakunta on ikävän tympeää, kuten saarnaaja Mikko Lahtikin omasta puolestaan toteaa.

2 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Eli jos haluaa hyvän jääkiekkojoukkueen ei kannata rekrytoida jalkapalloilijoita, vaan erityylisiä jääkiekkoilijoita....


hmmmm...

IDA kirjoitti...

Noinkin. Ensimmäiseksi on tietysti valittava joukkue, jonka menestystä haluaa edistää. Siis Titaanit tai Saipa.

Rekrytointi on hoidettava niin, että pelaajat istuvat noihin kunniakkaisiin joukkueisiin, joiden pelifilosofia, eli v-koodi

http://tinyurl.com/2dvnmm

on uskomattoman syvällinen ja hienostunut.

Tai kuten Petteri "Pythagoras" Sihvonen sanoo: Mestis jakautuu selkeästi kahteen kastiin, eikä Titaanit kuulu niistä kumpaakaan.