lauantai 20. lokakuuta 2018

Terveisiä Kotkasta


Kotka on sellainen perinteinen, luonnollinen kaupunki, jollaisia on eri puolilla pitkin Euroopan, Amerikan ja Kauko-Idänkin rannikkoa. Vaikka Kotka tunnetusti on kommarikaupunki, niin se on sitäkin aidolla tavalla turhia niuhottamatta. Eli aivan toista kuin Helsingin kansalaistorin virallispoliittinen, hermeettinen kupla. Uskon, että jos Veikka Lahtinen ja Ronja Salmi muun Helsingin keskeisen kirjallisuusväen kanssa lähtisivät julkisilla matkaamaan kohti Kotkaa heidän otsalleen nousisi hiki jo ennen Porvoota. Viimeistään Loviisassa he höpöttäisivät paniikkikohtauksen vallassa niin levottomia, että heidän olisi hypättävä bussista ja palattava takaisin kansalaistorille. Pöyräiltyään siellä viikon lasitalon ja uuden kirjaston varjossa jopoilla ympyrää tarkasti sykemittaria seuraten he ehkä saattaisivat toipua ennalleen. Eli tällaista vaarallisen avartavaa matkaa ei Helsigin kirjallisuuspiireille todellakaan voi suositella.

Kotkassa markkinat ja messutkin ovat nimenomaan markkinoita, kuten Euroopassa on tapana. Tänäänkin meni Epäneutraalia sukupuolikirjaa täysin mukavasti ja avoimesti vaikka yksi sen kirjoittajista on Timo Hännikäinen, joka ei kansalaistorikirjallisuuden steriiliin viihdekuvioon sovi lainkaan. Hänhän ei ole koskaan kertonut hassua vitsiä telkkarissa, eikä toisaalta omaa raskasta elämänkokemusta nuorekkaana ja nousevana kokoomuspoliitikkona. Muita hyvin kaupaksi menneitä kirjailijoita ja poliittisia pamfletisteja olivat muiden muassa Matias Turkkila, Arto Luukkanen, Marko Hamilo, Simo Grönroos, Matti Virtanen ja Heikki Koskenkylä. Makkaraa jakoivat sitten SDP ja Kokoomus.

Melkein näkisin, että ellei omista asuntoa, tai ole vuokralla, Helsingin kantakaupungin kansalaistoria ympäröivistä mukavista, perinteisistä kirkonkylistä, kuten Kruunuhaka, Kallio, Töölö, Punavuori, Vallila, Ullanlinna, Eira, ja mitä näitä on, vaan asuu kansalaistorin säteilypiirin ulommalla kehällä, jossa säteily on voimakkaampaa, niin kannattaisi muuttaa Kotkaan aistimaan aitoja, kansainvälisiä tuulia.

Kotkan perussuomalaiset aikovat keväällä lähettää Helsinkiin parannukseksi ja ojennukseksi taas seuraavaksi nelivuotiskaudeksi Juho Eerolan ja Carina Jäntin, mutta siitä enemmän kun kuljemme kohti kevättä. Jo tässä vaiheessa rukouksissamme kuitenkin on, että he saisivat vapaasti valita mukavan työasunnon jostain muusta kaupunginosasta, kuin kansalaistorikaupunkilaisten osoittamasta paikassa.

HIFK:lle luonnollisesti onnittelut päivän hienosta voitosta! Uskon, että KTP lähtee viimeiseen peliin aidolla asenteella voittamaan. Vaikka toki HIFK itsekin hoitaa nousunsa voitolla Kajaanista.

Ei kommentteja: