tiistai 30. lokakuuta 2018

Hitaan toiminnan joukot


Nykyisin kaikilla yhtiöillä ja muilla yhteisöillä pitää olla jonkinlainen eettinen säännöstö. Yleensä se otetaan yhtä vakavasti kuin hallituksemme arvopohja ja tarkoittaakin täsmälleen samaa: sellainen nyt vain pitää olla markkinointisyistä, mutta kukaan ei todellakaan tiedä miten sen pitäisi vaikuttaa käytännössä. Amerikkalaiset ystävämme kutsuvat tätä säännöstöä nimellä 'Code of Conduct" ja heiltä tapa luonnollisesti on maahamme kopioitukin. Tai ainakin sitä erilaisten konsulttien toimesta yritetään kopioida myös tänne. Toisihan tavan omaksuminen konsulteille rahaa.

Päivän loistava uutinen on, että SQLite on ottanut eettisen säädöksensä suoraan pyhän Benedictuksen säännöstä.

Tech community outraged...

Tätä voisi todellakin kutsua asialliseksi ja hedelmälliseksi kopioinniksi. Jostain syystä tämä on kuitenkin herättänyt - ainakin otsikon mukaan - närää bisnesyhteisössä. Vaikea ymmärtää miksi, sillä SQLiten Code of Conduct on varmasti paras ja koetelluin mitä tarjolla voi olla.

Benedictiinit kyllästyivät aikanaan maalliseen menoon ja vetäytyivät siitä rukouksen, työn ja opiskelun pariin. Periaatteessa mielettömiä liioittelematta voi sanoa, että he toivat sivistyksen läpi "pimeiden" aikojen ja heidän ansioitaan on länsimainen tiede yliopistoineen. Benedictiinejä on vieläkin ja sääntökunta on voimissaan, vaikka länsimaat eivät noin yleisesti vanhempiaan enää kunnioitakaan. Nykyisin onkin taas herännyt ajatus, että jonkinlainen benedictiininen ratkaisu olisi tässä nymenossakin paikallaan.

Nykymaailmassa soveltaminen ei tietenkään kävisi samoin varhaiskeskiaikana. SQLite tuskin luostareita koodareille perustaa, ja tuskin koodarit sellaisia osaisivat itsekään perustaa. Heille voisi olla mahdoton ajatus, että peruna kasvaa ilman jatkuvaa valvontaa. Erittäin hyvä alku kuitenkin olisi sekin, jos mahdollisimman monet heistä havahtuisivat hartaasti mietiskelemään tuota SQLiten eettistä koodia. Se on yksinkertaisesti ylivoimainen mihin tahansa varsinaisen liiketoiminnallisen firman eettiseen koodistoon verrattuna. Jonkinlainen kulttuuri- ja liiketoimintojen eriytyminen vallitsevasta eetoksesta kun on laajemminkin aistittavissa ja parempi on olla oikealla puolella.

Ei kommentteja: