maanantai 15. lokakuuta 2018

Nykyaikainen keskustelu


Algoritmit tekevät meistä kaikista sokeita hulluja ja sitten me kuollaan. Mikä on vaan hyvä, koska elämä on hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Siksi kaikki mikä elää vaarantaa nykyisen poliittisen järjestyksen ja hyvinvoinnin. Ja siksi sitä kaikkea pitää rajoittaa.

Näin ainakin, jos uskoisimme perinteiseen modernismin erheiden levittäjään eli sanomalehdistöön.

Addiktion algoritmit

Sanomalehdistön syntyessä todella monet järkevät ajattelijat pitivät sitä rappion ja typeryyden ilmentymänä. Näin jälkikäteen voi havaita heidän olleen oikeassa. Sosiaalinen media ennemminkin pelastaa meidät sanomalehdistöltä kuin luo uusia ongelmia. Sosiaalisessa mediassa ihmiset kirjoittelevat juttuja ja keskustelevat/viestittelevät keskenään. Järkevästi ajateltuna tämän ei pitäisi olla mikään ongelma, eikä se olekaan. Ongelmia aiheuttaa se sama mikä aina ennenkin, eli ihmisten paheellinen käyttäytyminen, joten ne samat ongelmat olisivat sosiaalisesta mediasta riippumatta. Mikään media itsessään ei rohkaise ihmisiä toimimaan hyveellisesti. Se ratkaistaan muualla. Ennen sitä kutsuttiin elämäksi, mutta näin päästörajoitusten aikana sana joutunee pian kiellettyjen listalle.

Sosiaalisen median etuna perinteiseen sanomalehdistöön on se, että jokainen voi täysin vapaasti tehdä siitä sellaisen millaisen haluaa. Niin sanotuissa kuplissa ei välttämättä ole mitään pahaa sillä jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja oikeus vetää rajat sille millaista informaatiota haluaa vastaanottaa. Ei ole pakko, eikä millään muotoa välttämätöntä tietää mitä mieltä jonkun pyöreän pöydän viisaat ovat pääministeristä. Jonkun sanoessa sosiaalisessa mediassa jotain tökerön typerää siihen voi joko vastata samalla mitalla tai jättää sen huomiotta. Ainoastaan sosiaalisessa mediassa mukana olevat sanomalehdet nostavat näitä juttuja otsikoihin ja elämääkin suuremmiksi jutuiksi. Tämä on todennäköisesti vain ylimenokauden juttu. Aikaa myöten lehdistöstä verkkoon jäävät ne, jotka pystyvät tuottamaan asiallista ja kiinnostavaa luettavaa ihmisten kommentoidessa Madde Middien uutta mekkoa tai jonkun poliitikon päiväkänniä omissa sosiaalisissa ryhmissään ilman otsikoiden ohjailua.

Eli positiivisesti vain kohti uusia algoritmeja ikuisia sellaisia kuitenkaan unohtamatta.

Ei kommentteja: