maanantai 1. lokakuuta 2018

Harvat ovat valitut


Tässäkin asiassa ärsyttää osallistua itse keskusteluun. Hiljaisuus olisi parempi vaihtoehto. Kirjoitetaan nyt kuitenkin, koska nämä ovat niitä asioita, joihin nykyinen, mediavetoinen poliittinen keskustelu pitää tärkeimpinä poliittisina kysymyksinä vaivautumatta kuitenkaan syventymään itse asiaan. Ja kirjoittamalla todennäköisesti suljen itseäni pois harvojen valittujen joukosta pysyen samalla viivalla yleisen eetoksen kanssa. Tasa-arvohan se kaikkein tärkeintä on.

Laura Huhtasaari julkaisi kuvan...

Uutinen on herättänyt twitter- ja facebookkeskustelun, joka on aika ala-arvoinen. Koulutyönä on siis julkaistu aivan puhdasta poliittista propagandaa. Koulu itse on julkaissut kuvan internetissä ja pitänyt sitä esillä koulussa. Laura Huhtasaari julkaisi kuvan omassa twitterissään kiinnittääkseen huomiota koulujen politisoitumiseen. Nyt häntä koetetaan syyllistää siitä, että hän meni ja kiinnitti ihmisten huomiota julisteeseen, joka on selkeästi puoluepoliittinen. Julisteen puolueellinen poliittisuus on niin ilmiselvää, että ihmisiä jotka eivät sitä osaa nähdä ei voi auttaa, eikä heitä voi mistään syyttääkään, koska syyntakeettomuus on niin selvää. Muistuttaisin kuitenkin, että mikäli kuvan poliittinen asetelma olisi toisinpäin ja julisteen valmistumista olisi ohjannut joku perussuomalaisille myönteinen opettaja nämä samat ihmiset olisivat jo täydessä vauhdissa kampanjassaan, jossa vaadittaisiin opettajan erottamista koulusta. Jokainen tietää tämän.

Aikuisten ihmisten - jos sellaisia vielä on - kannattaisi pitää mielessä, että koulu ja sen opettajat ovat julisteesta täydessä vastuussa. Se ilmaisee heidän kantansa. Oppilaat ovat vain tehneet ohjattua kuolutyötä, eikä heillä ole asiasta mitään vastuuta. Laura Huhtasaari kiinnitti twiitissään huomiota nimenomaan opetuksen politisoitumiseen, josta useat oppilaat olivat ilmaisseet hänelle huolensa. Juliste oli vain yksi esimerkki laajemmasta ilmiöstä. Onkin erittäin ala-arvoista lähteä hyökkäämään häntä vastaan lasten, joilla ei ole asiassa mitään vastuuta, selän takaa.

Keskustelussa on myös esitetty, että koululaisilla pitää olla sananvapaus. Huomion arvoista on, että tätä väittävät samat ihmiset, joiden mielestä yrityksistä voidaan erottaa aikuisia ihmisiä heidän mielipiteidensä vuoksi aivan ilman mitään ongelmia. Heidän mielestään on oma vika, jos menee sanomaan jotain väärää, eikä sellaisilla tapauksilla ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa. Kouluissa ei tietenkään on mitään sananvapautta, vaan oppilaat tekevät niitä koulutöitä, joita opettajat heille antavat ja joiden valmistumista opettajat valvovat. Se miten he työt tekevät vaikuttaa heidän arvosanoihinsa.

Tässä asiassa kannattaisikin jättää julisteen tehneet oppilaat kokonaan ulkopuolelle ja pohtia ensimmäiseksi sitä onko koulujen politisoituminen millään tavoin tavoiteltavaa. Se ei ole. Toiseksi voisi pohtia onko avoimen vasemmistolainen suomirap yleensäkään asiallista aineistoa koulutyön pohjaksi. Jos on niin miksi ei Mistreatin tai Sex Pistolsin laulut, joiden parissa oppilaat saisivat vapaasti tunnelmoida? Tämä nykyinen linja on vähän samaa kuin jos 70-luvulla olisi kouluissa Pirkkalan monisteen lukemisen ohella kuunneltu ja lauleltu lautasellisia Guatemalan verta taustamusiikiksi. Ero on oikeastaan vain siinä, että 70-luvulla moista osattiin vielä rajata, nykyisin ei enää osata. Niille, jotka nykyään riemuitsevat voittona sitä, että Pirkkalan moniste torpattiin voi todeta, että tällä hetkellä te olette vielä pahemmin häviöllä kuin silloin. Tällä hetkellä teidät on jo totaalisesti lyöty.

Olisi järkevää, jos koulu osaisi myöntää virheensä ja pyrkiä tulevaisuudessa parempaan, sen sijaan, että koulutoimenjohtaja ( SDP ) lähtee hyökkäämään asian esille nostanutta ( ja selkeästi asianosaista ) kansanedustajaa vastaan syyttämällä tätä koulun "maalittamisesta". Todella järkevää olisi, jos aikuiset ihmiset osaisivat olla höpöttämättä jostain mystisistä "maalituksista" ja keskittyä ongelmiin, jotka ovat ratkaistavissa. Kouluopetuksen politisoituminen on yksi niistä, joka on ratkaistavissa, jos vain tahtoa riittää. Myös miesopettajien puute voitaisiin korjata, jos siihen vain olisi tahtoa.

Ei kommentteja: