keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Valheellinen vieraanvaraisuus


Vaikka olemme varsin erilaisia persoonia, eikä puheenjohtaja todellakaan ole papisti mitä itse olen henkeen vereen, niin huolestuttavan usein ajattelemme ilmeisesti täysin samoin tavoin. Heti luettuani uutisen siitä kuinka Irakin sisäministeriö tulee Suomeen jakamaan passeja, mieleeni pulpahti valmiina sama lause, jonka puheenjohtaja on twiitanut suomalaisen älymystön ja tieteellisen maailmankuvan omaavien asiantuntijoiden yhteiskunnalliselle keskusteluareenalle. Eli miten Suomi voi antaa Irakin viranomaisille tietoja henkilöistä, jotka ovat tulleet tänne hakemaan turvapaikkaa heihin Irakissa kohdistuneelta vainolta?

Tästä on toki puhuttu ennenkin. Suomen valtiollinen hallinto ei kauniisti sanottuna ole kovinkaan luovaa, joten oletan asenteen turvapaikkapolitiikkaan olevan suoraan Euroopasta kopioitua. Se tekee asian vain pahemmaksi, koska on selvää, että koko kansainvälinen turvapaikkajärjestelmä on Euroopan toimien vuoksi menettänyt täysin uskottavuutensa. Suurin osa suomalaisista tiesi jo vuonna 2015, että Torniosta ei kävele Suomeen ihmisiä, jotka ovat sotaa paossa. Enemmän asiantuntijoita kuin silmiään uskovat toimittajat ja poliitikot yrittivät uskotella rajan yli tulevan naisia ja lapsia, mutta tällä kertaa tulijoita oli niin paljon, että kaikki näkivät keitä tulijat olivat. Mikäli heitä pitäisi luonnehtia yhdellä määreellä, niin tulijat olivat nuoria miehiä islamilaisista maista. Muut olivat harvinaisia poikkeuksia, ja käytännössä kaikki avun tarpeessa olevat jäivät pakolaisleireille ja ovat edelleenkin siellä. Nyt Suomen hallitus sitten virallisesti myöntää, että kyseessä eivät olleet turvapaikkaan oikeutetut alunperinkään kutsuessaan Irakin viranomaiset myöntämään heille passeja, jotta heille voitaisiin antaa työperusteinen oleskelulupa. Heidät ikään kuin siirrettiin niiltä juhlasalin paikoilta joihin kuuluvat maailmalla sorretut ja solvatut niille paikoille joille kuuluu halpa ja alipalkattu työvoima.

Se, että kukaan ei enää usko turvapaikkajärjestelmän toimivuuteen ei ole vihapuhujien vaan sitä sumeilematta väärin käyttäneiden poliitikkojen vika.

Suomen kiintiöpakoilaisjärjestelemä on toiminut suhteellisen hyvin auttanut aidosti monia avun tarpeessa olevia. Seuraavaksi hallituksen tarkoituksena on tuhota se muuttamalla se Euroopan sisäisten siirtojen kiintiöiksi, joilla Suomeen sijoitetaan Euroopan muihin maihin tulleita turvapaikanhakijoita. Toivottavasti tämä ei onnistu. Joka tapauksessa ilmoitan tässä yleenkatseeni hallitukselle sen tavasta hoitaa pakolaisasioita. Valehtelusta ei pidetä ja se on monin tavoin törkeämpää kuin niin sanottu vihapuhe, jota se synnyttää.

2 kommenttia:

J. Jörgensen kirjoitti...

Eiköstä ..kele. Tuohan on mainio ajatus tuo passien jakaminen. Tuskin Irak voi kieltäytyä vastaanottamasta palautettavaa kansalaistaan, jolle se on myöntänyt passin, ja joka siis on tunnettu ja hyvämaineinen henkilö. Ei kun passitetaan joka passitettu ukko suit sait kotiin!

IDA kirjoitti...

Tuo olisi järkevää, oikeudenmukaista ja kansainvälisten sopimusten mukaista, joten sitä tuskin tapahtuu maassamme.