keskiviikko 6. helmikuuta 2008

Perikato

Katselin der Untergangin enkä oikein pitänyt. Ehkä itsellenikin yllättäen huomasin, että koko natsiaikakausi on ehkä huonoiten tuntemani aikakausi Saksan historiassa. Jouduin lunttaamaan elokuvan aikana Wikipediasta mitä Himmlerille oikeastaan tapahtui. Toisaalta lopputekstien aikana sekin selvisi, joten elokuvalla on ainakin yleissivistävä vaikutus.

Himmler ja monet muutkin uskoivat ainakin elokuvan mukaan loppuun asti, että jonkinlaisen rauhan solminen olisi mahdollista. Aika outoa, koska SS:n johtajana Himmler kai oli vastuussa pahimmista julmuuksista. Goebbelsin perheen itsemurhan näyttäminen oli minulle vähän liikaa, mutta toisaalta henkilökohtaisesti Hitler ja Goebbels tekivät varmasti ihan oikeat ratkaisut. Hirtetty heidät olisi kumminkin.

Englanninkielinen tekstitys kiinnitti huomiota outoudellaan. Siinä oli käännetty myös muut äänet kuin puhe: "puhelin soi", "tuskanhuutoja", "yleistä paniikkia" jne...mitä en oikein tajunnut. Ehkä englantilaiset eivät muuten ymmärrä yleisen hälyn eroa saksankielisestä puheesta? Se ei oikeastaan olisi mikään ihme, sillä yhteiskunta koostuu ihmisistä, jotka siinä asuvat.

Maailmassa voi tapahtua mitä vain, mutta aika varmaa on, että samannimisiä elokuvia tehdään 70 vuoden päästä ihan toisista maista ja kaupungeista. Ja todennäköisesti niitä tehdään Pohjois-Amerikassa. Ja Kiinan ja Intian suunnalla jos niitä nyt kiinnostaa. Muissa nykyisissä elokuvamaissa aihe on vielä silloin liian arka ja läheinen.

4 kommenttia:

Sami holmström kirjoitti...

CC

IDA kirjoitti...

Ahaa! Tuohan on ihan ok. Kävi tuokin mielessä, mutta ajattelin silti vittuilla angloille ;)

Anonyymi kirjoitti...

Taisit katsoa kuurojen tekstitystä - niissä kerrotaan, sattuneesta syystä, myös puhelimien soimiset yms.

IDA kirjoitti...

"Taisit katsoa kuurojen tekstitystä - niissä kerrotaan, sattuneesta syystä, myös puhelimien soimiset yms"

Juu näin kävi.

Tosin ihmettelin myös sitä miksi kuuroille pitää kuvailla ääniä. Eiväthän he siis voi tietää miten kuuloaisti kuulee. Esimerkiksi, kun puhelin soi, niin näkeväthän he sen mikäli joku siihen vastaa. Ihan turha kirjoittaa, että puhelin soi. Ellei kukaan vastaa niin koko puhelimen soiminen on juonen kannalta merkityksetöntä.

Tuskanhuutoihin pätee vähän sama.