lauantai 16. helmikuuta 2008

Pandoran lipas

Gates of Vienna kirjoittaa Kosovon itsenäistymisen mahdollisista vaikutuksista, jotka kaikki eivät ole negatiivisia. Tai se riippuu tietysti siitä mistä kulmasta asioita tarkastelee.

Euroopan yhteisön maista Espanja suhtautuu Kosovon tunnustamiseen erittäin suurella varauksella. Kreikka, Kypros, Romania, Slovakkia ja Bulgaria eivät aio tunnustaa Kosovoa. Niillä on ilmeisesti uskonnosta ja kansallisuudesta juontuvia siteitä serbeihin, mutta Espanjan epävarmuus johtuu siitä, että maassa itsessään on useitakin separatistisia liikkeitä, joilla myös on vahva poliittinen kannatus. Espanjan tilanne eroaa vielä Kosovosta espanjalaisten tappioksi, sillä Kosovon selkeä albaanienemmistö on suhteellisen uusi ilmiö, kun taas katalaanit ja baskit asustelevat omilla historiallisilla alueillaan.

Reaalipolitiikka on tietysti reaalipolitiikka, mutta Kosovon itsenäisyyden kannattajien ja tunnustajien pitäisi kyllä selittää itselleen miksi he eivät olisi ensimmäisinä tunnustamassa itsenäistä Euskadiaa, itsenäistä Skotlantia, itsenäistä Flanderia, itsenäistä Kataloniaa jne...Loppujen lopuksi koko operaatiosta taitaa jäädä käteen vain se ennestäänkin tuttu tieto, että kansainväliset sopimukset eivät tositilanteissa ole edes sen paperin arvoisia mille ne on kirjoitettu.

Ei kommentteja: