lauantai 2. helmikuuta 2008

Hämärämiesten kirjeitä I

Morjens Matti!

Eläkkeellä on mukavaa. Tosin sinullahan on siihen vielä aikaa ja Puolueen töissä varmasti riittää kiireitä. Olen paljon pohtinut sivistystä ja aionkin siitä kirjoittaa ennen kuin julkaisen odotetut muistelmani.

Minusta me olemme saaneet paljon aikaan. Jos ennen oli Puolueen sivistystyö jotain osuuskauppa-, urheiluseura- ja kansansivistystoimintaa, niin meidän aikanamme siitä tuli sitä mitä sen tuleekin olla. Meistä tuli elävän oopperan mesenaatteja. Enää ei tässä maassa lauleta klassista laulua tietämättä, että Puolue on rahat siihen kansalta kerännyt ja me olemme ne oopperalle ojentaneet.

Minusta tämä tuntuu niin hyvältä, että päätin lausua Saarikoskea telkkarissa melkein villapaita päällä. Nythän voin sen vapaasti tehdä. Sinäkin voit, kunhan jaksat vielä hieman odottaa, sillä kuten minä, saat Puolueelta kaiken.

Sitä se sivistys on aina ollut: Seremoniaa, jossa meidän kaltaisemme ruhtinaat häärivät keskiössä. Me Puolueessa olemme se dynamo, joka tekee kaiken mahdolliseksi. Ilman meitä ei olisi musiikkitaloja, eikä Viimeisiä kiusauksia esittäisi Los Angelesissa. Tai eihän musiikkitaloa ole vieläkään, mutta se tulee, kunhan Puolue jaksaa vain seistä selkä suorana typeriä massoja vastaan. Veikkausrahoja saa kyllä minustakin antaa jalkapallolle, sillä se on kuulemma taiteellinen laji. Myös Jukka Virtanen seuraa sitä ja sitä kutsutaan vihreän veran shakiksi. Sitä paitsi, eihän se enää ole mikään suomalainen laji, joten siinäkin mielessä se on sivistystä mitä puhtaimmillaan. Liika on kuitenkin liikaa, eikä sellaisessa pelissä ole selkeää johtajaa, eikä selkeitä kanavia joita pitkin raha liikkuu alaspäin Puolueesta kapellimestarin kautta aina viimeiseen lattiamanuun. Vähän minua siksi huolestuttaa, että sinä et enää ole Veikkauksen rahoista päättämässä. Silti Puolue on. Aina ja kaikkialla. Ja siksi elävä ooppera ei koskaan lopu.

Näistä aion siis kirjoittaa, sillä ennen muistelmiani pitää olla selvää, että en niissä muistele uraani työväen puolueessa vaan uraani Sivistyspuolueen johdossa. Se säteilkööt voimaa myös sinun ja muiden tovereiden ylle.

Sinun, Paavo.

Ei kommentteja: