tiistai 12. helmikuuta 2008

MSX


Asentamalla koneelleen blueMSX - emulaattorin pääsee pelaamaan Konamin jo lähes klassisia pelejä.

Mukana on Konamin ensimmäinen jalkapallopeli, josta evoluutio kohti niin PES:iä, kuin ISS:ää lähti liikkeelle. Tässä voi vilpittömin mielin todeta, että eteenpäin on menty. Toisaalta monet pelit todistavat sen, että vaikka grafiikka on kehittynyt todellisin harppauksin, niin itse pelattuvuus ja pelien ideat eivät ole kehittyneet samaa tahtia, mikä tietysti on luonnollista. Esimerkiksi Ping Pong, tai Hyper Sports kakkosen savikiekkoammunta ovat edelleenkin hyvin hypnoottisia ja pelattavia vaikka näppäimistö ei tietenkään kunnon peliohjaimelle pärjääkään.

Nemesikset olivat aikansa parasta avaruusräiskintää. Knightmare kakkosta varmasti pelailisi mielellään vieläkin. Pelissä on, sen lisäksi, että poika on sininen ja tyttö punainen, hienona kuningasideana, että taisteluissa kuolleen puolisonsa voi herättää uudelleen henkiin, kunhan taiat oppii ja paikan löytää sokkeloisista luolista.

Muutenkin harvinaisen halpaa ja asiallista hupia.

7 kommenttia:

NYYRIKKI kirjoitti...

Jos ihan oikeasti haluat fiilistellä vieläpä oikeiden koneiden kanssa niin ei muuta kuin MSX Info Update tapahtumaan Helsinkiin kesällä...

Kuvia sun muuta: http://www.msx.fi/party

IDA kirjoitti...

Katos vaan!

Vaikuttaa hienolta tapahtumalta. Itse annoin Cannonin koneeni yhdelle sukulaiselle. Rahanahne kersa taisi myydä sen tai ainakin Konamin pelit.

Voisihan tuolla emulaattorilla harjoitella jonkun messevän demon :)

NYYRIKKI kirjoitti...

Jaa Canon... V-20 veikkaisin... se olikin vähän harvinaisempi MSX-malli suomessa, mutta sen ohjekirja oli kyllä ylivoimaisen hyvä kilpailijoihin verrattuna. Itsellä ei kyllä just tota mallia ole koskaan ollut, mutta manuaali jostain on eksynyt ja se onkin sitten luettu aikojen saatossa hiirenkorville. :-)

BlueMSX on hyvä emulaattori demojen väsäämiseen. Emulaation tarkkuus on sen verran hyvä, että 99% varmuudella entry toimii myös oikeassa vastaavassa raudassa. OpenMSX menee tarkkuudessa vähän ohi, mutta jää taas käytettävyydessä pahasti jalkoihin.

BlueMSX:n pääkehittäjä tuli muuten USA:sta käymään viimevuoden partyillä ja itsekkin olen sen verran tähän sotkeutunut, että olen kääntänyt valikot suomeksi.

Tänäpäivänä emulaattorit, ristiinkääntäjät (kuten esim. SjAsm), kuva konvertterit (kuten esim. BMP2MSX) jne. ovat niin helppokäyttöisiä PC:llä, että täytyy myöntää että itsekin kirjoittelen ohjelmat kyllä pääasiassa PC:n näppäimistön ääressä.

Kaikki uudet demot pääsevät automaattisesti seinälle näytille ja demokilpailuakin on sen verran kyselty, että suunnitelmissa on jonkinlainen vapaamuotoinen demokisa. Tällähetkellä suunnitelma kuuluu: Kisaan saa osallistua millä tahansa MSX-hardiksella. Lopputulos sitten suhteutetaan käytettyyn rautaan nähden pisteiden annossa.

Eri asia onkin sitten minkälaista palkinto sponssia löydetään ja saako mukaan niin monta demoa, että kisasta tulee mielekäs.

IDA kirjoitti...

Jep. V-20 nimenomaan. Voisin yrittää vaikka kysellä, jos se on vielä löydettävissä.

Tässä voikin sitten lausua suoraan kiitokset hienosta emulaattorista.

Oikeasti en kyllä osaisi tehdä mitään konetta venyttelevää demoa. Ainoastaan korkeintaan sählätä jotain vilkkuvaa basicilla :)

NYYRIKKI kirjoitti...

No, ei sen demon väsäämisen aina pidäkkään olla niin totista hommaa, hauskasta harrastuksestahan tässä on kysymys. Hyvällä stoorilla voi helposti korvata puuttuvat efektit.

Fiilistelyä voi jatkaa kirjoittamalla vaikkapa "MSX DEMO" Youtuben hakukenttään.

Pikakokeilulla MSX:n suosiosta täällä pohjoisessa todistaa aika hyvin se, että ensimmäiselle sivulle mahtuu jo heti 5 suomalaista MSX-demoa. :-)

NYYRIKKI kirjoitti...

No, niin... nyt on jo paikka ja aikakin tiedossa, eli uusi ylioppilastalo Mannerheimintie 5 A viides kerros. Kalenteriin voi merkata varatuksi 9.8-10.8

Linkkihän tossa jo olikin...

Anonyymi kirjoitti...

Menin ja löysin kellarin kätköistä juurikin Canon v-20:sen :D Voi sitä muistojen kulta-aikaa jolloin isoveli opetti tuota käyttämään :)