perjantai 12. syyskuuta 2008

Uskon modernisoituminen

Iivi Anna Masson kirjoitus Uuden Suomen vaaliblogeissa herätti kohtuullisen kiivaan keskustelun. Hän itse tiivistää sanottavansa uudessa kirjoituksessaan, jonka kanssa voi olla hyvin pitkälle samaa mieltä, joten ei asiasta yleisesti sen enempää.

Yksi juttu kuitenkin: Jotkut keskustelijat väittivät, että suomalainen islam pitäisi modernisoida ja tuollaisen "positiivisen" syrjinnän, kuten omat uimahallivuorot musliminaisille jne...kautta siihen voitaisiin pyrkiä. Suomessa kuitenkin on vanha ja perinteinen suomalainen islam. On ollut jo 1800 -luvun loppupuolelta lähtien. Mitä vikaa siinä on ja miksi se ei muka maahan muuttaville, uusille muslimeille kelpaisi? Itse en ainakaan usko, että modernista suomalaisesta islamista - mitä se sitten olisikin - tulisi yhtään vanhaa, suomalaista islamia parempaa.

Lisäksi taitaa jälleen olla syytä muistuttaa, että meitä ei ole kuin 5 miljoonaa. Mitään monikulttuurista yhteiskuntaa meillä ei siis ole varaa ylläpitää ainakaan suomalaisena valtiona. Se on yksinkertainen tosiasia, joka kannattaisi painaa päähän myös ministeriöiden tasolla. Vaikka tietynlainen kyvyttömyys ajatteluun tuntuu olevan valtion korkeampiin virkoihin nykyisin keskeisiä pääsyvaatimuksia, niin tuo on helppo oppia ulkoa, aivan kuin koulussa, joten tarjoankin täten kunnon kansalaisena tuon totuuden ilmaiseksi nykyisten päättäjien käyttöön.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Islamin muokkaaminen "meille" sopivaksi on osa EuroIslam-retoriikkaa. "The concept of Euro-Islam is intended to provide a liberal variety of Islam acceptable both to Muslim migrants and to European societies, one that might accommodate European ideas of secularity and individual citizenship along the lines of modern secular democracy." (AlSayyad & Castells: Muslim Europe or Euro-Islam)

Sillähän ei tokikaan ole mitään merkitystä tässä yhteydessä, että konsepti ei ole lainkaan yhdenmukainen todellisuuden kanssa. Pääasia, että saadaan jotain näperreltävää.

IDA kirjoitti...

"Sillähän ei tokikaan ole mitään merkitystä tässä yhteydessä, että konsepti ei ole lainkaan yhdenmukainen todellisuuden kanssa. Pääasia, että saadaan jotain näperreltävää."

Jep. Euroopan yhteisöä voisi ihan hyvin luonnehtia maailmanhistorian ontointa retoriikkaa tuottavaksi koneeksi. Se on ainakin parempi ja osuvampi luonnehdinta, kuin moni muu virallisempi sellainen.