tiistai 30. syyskuuta 2008

Lyhyt humanismin puolustus


Tieteellinen "maailmankuva" pitäisi erottaa humanismista kokonaan. Joko tehdään tiedettä, tai sitten ollaan humanisteja. Mikä taas itsessään on nähtävä hienona asiana.

Jotain tuollaista tuli mieleen, kun luin Takkiraudan ja Fourth Checkraisen hienot kirjoitukset ja toisaalta luin keskustelupalstaa, jossa Nietzschen oletetut natsiyhteydet todistettiin pitkällä, puuduttavalla, "tieteellisellä" englanninkielisellä tekstillä, jonka ydin oli, että Nietzsche - kopsasin tuon nimen muuten verkosta - käytti käsitettä 'Blonde beast', joka taas liittää hänet natsismin perinteeseen. Eli haloo! Pohjolan vaalea peto on huumoria. Tapa ilmaista asia, jolla sinänsä on pitkä historia ja erilaisia merkityksiä lyhyesti, eloisasti ja ytimekkäästi. Olen hyvin vähän lukenut Nietzscheä, eikä mielikään tee enempää lukea, mutta uskallan esittää seuraavaa: Hän ei julistanut ja saarnannut Jumalan kuolleen, vaan koki niin. Sitä oli ajassa. Kyseessä oli kirjailija, joka tyylillään merkitsi asian ylös. Yli-ihminen - tai pohjolan vaalea peto - ei taas millään tavoin tarkoittanut mitään uutta rotua, vaan yksilöä, joka nousisi, jos nousisi, sen asian, että Jumala olisi kuollut, yli.

Nykyaikaiseen humanismin liittyvä liiallinen analysoiminen tieteen keinoin onkin oikeastaan ihmisyyden latistamista. Tieteen pitäisi tutkia asioita, jotka ovat konkreettisesti tutkittavissa ja jättää niin pohjolan vaaleat pedot kuin profeetta Eliat ja Ihmemaan Liisat ihan rauhaan.

Viittaan myös Lyhyeen vanhoillisuuden puolustukseeni, ja totean samalla, että ei Jumala ole minnekään kuollut. Nietzschen huomio oli hätäinen ja selvästi ennenaikainen. Monissa itäisissä kylissä, joissa nykyään muuten onnellisen kommunistisesti omistetaan USA:n kansalaisten asunnot, lepytellään vielä teepannuissa asuvia esi-isien henkiä

;)

Ei kommentteja: