lauantai 26. tammikuuta 2008

Transhumanismin ongelmia

En oikeastaan tunne transhumanismin ideoita tai teorioita, mutta oletan kyseisen jutun päämäräksi tilan, jossa ihmisen koko tietoisuus voitaisiin lopulta siirtää "koneeseen". Kone, oli se sitten täysin ihmisen kaltainen tai ei, olisi varasosia vaihdellen ikuinen, joten ikuisen elämänkin ongelma olisi näin ratkennut.

Ensimmäinen ongelma mikä pitäisi ratkaista olisi se, että tietoisuuden pitäisi ehdottomasti olla energian syötöltään täysin itseriittoinen. Mikäli joku ottaa töpselin seinästä transhumaanin yksilön olemassaolo loppuisi kuin seinään. Olisi ikävää, jos kaikki suunniteltaisiin kovalla vaivalla pitkälti valmiiksi, mutta sitten huomattaisiin, että ei olekaan sähköä koska ei tiedetä kuka täyttäisi generaattoria pyörittävän dieselin tankin säännöllisin väliajoin. Noin kuvainnollisesti.

Lisäksi tilanne, jossa tietoisuuden joutuisi vaihtamaan kokonaan uuteen "koneeseen" olisi suurta luottamusta vaativa tehtävä, ellei transhumaani yksilö pystyisi tekemään sitä täysin itsenäisesti.

Ja vielä ongelmaksi muodostuisi, mikäli se nyt ongelma olisi, että transhumaani yksilö olisi älykkään suunnittelun ( ID ) tuote. Hän joutuisi alistuen elämään sen tietoisuuden, että Jumala on olemassa, kanssa ajasta aina ikuisuuteen.

Muitakin ongelmia varmaan on, mutta niistä ehkä joskus toiste

:)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tietoisuus voidaan vain kopioida koneeseen, jolloin fyysinen varaminä eli se alkuperäinen minä jää elämään normaalin ihmiselämän ajaksi.

IDA kirjoitti...

Tuotahan tässä itse kukin oikeastaan jo tekee. Vähän kömpelöin menetelmin kyllä.

Itse asiassa olisi monia mahdollisuuksia hyvään tieteisjuttuun. Tuolta pohjalta vaikka sellainen, että 15 - vuotiaana pysyvä tietoisuus saisi jatkuvasti vanhenevalta, alkuperäiseltä minältä viestejä ulkomaailmasta. Paniikin hitaan kasvamisen koneen sisällä voi selvästi aistia: Pysäyttäkää elämä, en tahdo ulos koneesta ;)