sunnuntai 27. tammikuuta 2008

Suomi 0 - Kanada 4

Iivi Anna Masso kirjoittaa Uudessa Suomessa:

Kanadassa on parhaillaan käynnissä prosessi, jossa valtiollinen ihmisoikeuskomissio syyttää toimittajaa Ezra Levantia viharikoksesta, koska hän julkasi vuonna 2006 kohutut tanskalaiset Muhammed-pilakuvat kohusta kertovan artikkelin kuvauksena. Levantilta vaaditaan rangaistukseksi julkista anteeksipyyntöä ja mahdollisesti sakkoja. Vaikka hän voittaisi jutun, hän kärsii prosessin takia moraalisesta ja taloudellisesta tappiosta. Tapaus toimii varoituksena muillekin toimittajille, todennäköisesti itsesensuuria lisäten.


Kotomaassamme Suomessa pääministeri Vanhanen esitti kenenkään pyytämättä julkisen anteeksipyynnön omasta ja hallituksensa puolesta ja valtio käynnisti poliittisen rikostutkinnan, joka lopulta, monien kuukausien jälkeen pysähtyi syyttäjään. Kokoomuksen kansanedustaja Jari Vilen esitti välittömästi kuvien julkaisun jälkeen, että Suojelupoliisin pitäisi sulkea sivut, joilla kuvia oli julkaistu. Kukaan kansanedustaja ei nostanut ääntään vastustamaan Vilenin näkemyksiä tai hallituksen poliisin toimia missään prosessin vaiheessa, eikä yhdenkään suomalaisen lehden pääkirjoituksissa tai toimituksellisessa aineistossa muutenkaan asetettu valtion toimia sen kummemmin kyseenalaisiksi.

Kanadassa sentään suuret televisiokanavat ottavat railakkaasti kantaa sananvapauden puolesta.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Sitä minä vähän oudoksuin, ettei Iivi Anna maininnut näitä kotimaisia tapauksia. Ehkä hän ei tiennyt niistä, koska valtamedia ei niistä juuri ole hiiskunut.

Tuo Suomen Sisun tapaus olisi ainakin kannattanut mainita.

Toisaalta Länsiväylä-lehdessä (ja parissa muussa vastaavassa) Sisu luokiteltiin uusnatsijärjestöksi.

IDA kirjoitti...

Luokittelu on väärä, mutta ei kummallinen kokoomusomisteisessa mediassa. Olisi liioiteltua olettaa, että Kokoomusyhteyksissä tiedettäisiin kansallismielisyydestä yhtään mitään.

Länsiväylä on puhtaasti roskalehti, joka on kerännyt toimitukseensa sen osan toimittajakunnasta, joka vasta harjoittelee puhelimen käyttöä.