perjantai 4. tammikuuta 2008

Pari ennustusta

Ensimmäinen on yleiseurooppalainen ja varma: Tämä Enoch Powellin puhe tulee jäämään historiaan aikamme kaukonäköisimpänä, eurooppalaisena poliittisena puheena. En tiedä lohduttaako se ketään. Uskon kuitenkin jonkinlaiseen oikeuteen. Ihmisen muistollakin on merkityksensä.

Powellin puheen alku kertoo valtiomiestaidosta. On helppo huomata, että sellaisena kuin Powell sen klassisesti sivistyneenä henkilönä näkee, sitä ei Suomessa nykyään ole. Siitä pääseekin seuraavaan ennustukseen, joka on paikallisempi.

Vaalimaan rekkajonojen aiheuttamat ongelmat tulevat ratkeamaan niin, että valtio huomaa olevansa kyvytön ylläpitämään tarvittavia teitä. Tiet myydään yksityisille venäläisille ja he alkavat periä tietullia niiltä paikallisilta asukkailta, jotka teitä käyttävät. Rekat alkavat kulkea Vaalimaan ja Nuijamaan tulleista läpi täysin joustavasti, aivan kuin ongelmia ei olisi ikinä ollutkaan.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen on yleiseurooppalainen ja varma: Tämä Enoch Powellin puhe tulee jäämään historiaan aikamme kaukonäköisimpänä, eurooppalaisena poliittisena puheena.

Meille historian häviäjille jää sentään kunniamme.

Powellin puheen alku kertoo valtiomiestaidosta. On helppo huomata, että sellaisena kuin Powell sen klassisesti sivistyneenä henkilönä näkee, sitä ei Suomessa nykyään ole.

Eipä paljon näy ei kuulu klassinen sivistyskään (nykyiselle aikakaudelle ja mentaliteetille se on jo ideana käsittämätön). Kuolleiden valkoisten miesten kaanon on syösty vallasta. Rap-sanoitukset ovat samanarvoisia kuin Danten tai Eliotin säkeet. Kukaan ei puhu historianopetuksen tärkeydestä kouluissa (kaikkien muiden puolesta on omat rummuttajansa). Edwin Linkomiehen aika kuuluu menneeseen maailmaan. Kansalaisoikeudet ovat merkityksettömiä, koska kansalaishenki on kuollut. Mandariinit ja massat. O tempora, o mores.

Mutta meille historian häviäjille jää sentään kunniamme.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Vasarahammer kirjoitti...

Vielä yksi ennustus lisää. Kun Ida on näemmä ryhtynyt sensuroimaan anonyymeja kommentteja, ennustan, että hän sulkee blogin anonyymeilta kommenteilta lähiaikoina.

Anonyymi kirjoitti...

Ida on vain tänään pahalla päällä.

Mikko Ellilä kirjoitti...

1.) Minäkin olen tänään harkinnut anonyymien kommenttien disablointia, koska joku lukihäiriöinen trolli on postannut kymmeniä samanlaisia paskaviestejä blogiini. Olen toistaiseksi ollut kuitenkin sitä mieltä, että on parempi antaa idioottien päästä julkisesti nolaamaan itsensä.

2.) Joku ehdotti minulle joskus tuon Enoch Powellin puheen suomentamista. Teksti on pitkähkö, joten en viitsinyt vääntää sitä suomeksi vain omaa blogiani varten. Tuo 40 vuoden takainen teksti on kuitenkin sen verran pätevä ennustus Euroopan nykyisestä kehityksestä ja sen verran merkittävä kuvaus länsimaisen sivistyksen rappiosta, että sen voisi joskus julkaista suomeksi esim. Sisun sivuilla. Silloin sitä voisi helposti linkittää ja copypastata kaikissa relevanteissa keskusteluissa.

3.) "Eipä paljon näy ei kuulu klassinen sivistyskään (nykyiselle aikakaudelle ja mentaliteetille se on jo ideana käsittämätön). Kuolleiden valkoisten miesten kaanon on syösty vallasta. Rap-sanoitukset ovat samanarvoisia kuin Danten tai Eliotin säkeet."

Tästä tuli mieleen laulun Vanha holvikirkko alkuperäiset ruotsinkieliset sanoitukset:

Det strömmar skön musik från en Mälarökyrka,
en pojke spelar Bach en kväll när inte nån hör på...

Då börjar han med Beatles och slutar med fuga,
och alla ska då tycka båda lika vackra är.

Kauhistuin suuresti kuullessani nuo sanat ensimmäistä kertaa - miten kukaan kehtaa kirjoittaa lauluun sellaisia sanoja, että Bach ja Beatles ovat yhtä hyviä?

Valitettavasti tuollainen relativismi on nykyään mainstreamia. Näin joskus jossain suomalaisessa tv-ohjelmassa jonkun "modernin taiteilijan", jonka sanoi Gallen-Kallelan maalausten ja graffitien olevan taiteena yhtä arvokkaita.

Anonyymi kirjoitti...

"Eipä paljon näy ei kuulu klassinen sivistyskään (nykyiselle aikakaudelle ja mentaliteetille se on jo ideana käsittämätön). Kuolleiden valkoisten miesten kaanon on syösty vallasta."

Olisi kieroa, jos klassinen sivistys ja kuolleiden valkoisten miesten kaanon olisivat säilyneet 2000-luvulle. KVM-kaanon luotiin omaa aikaansa varten ja nyt eletään uutta aikaa. KVM-kaanonhan on itsessään pelkkää museotavaraa, vähän kuin vanhat, ajokelvottomat autot. Mikä on auton funktio? Mikä oli KVM-kaanonin alkuperäinen funktio?
Eikö tärkeintä olisi esim. soveltaa päivitettyjä versioita KVM-filosofien opeista nykypäivään sen sijaan että murehtisi sitä, etteivät lukiolaiset ole lukeneet Platonia?

Anonyymi kirjoitti...

Tekstin kääntäminen on työn alla, sen verran innostuin siitä. Kiitos kun postasit linkin sivuillasi.
Ruttis

Lupus kirjoitti...

Voisin kertoa tuhat ja yksi anekdoottia historianopetuksen paradigmanmuutoksista. Mutta riittäköön yksi: Kun Grimbergin maailmanhistoriassa (jota nuorena luin) hehkutetaan kreikkalaisten asemaa länsimaisen sivistyksen ja kulttuurin kivijalkana ja ihannoidaan sitä sankaruutta, jolla he puolustivat pienten valtioidensa itsenäisyyttä suunnattoman, despoottisen Persian alistamia tuhatlukuisia laumoja vastaan, niin 2001 akateeminen lehtori kertoo minulle, miten rasistiset ja naisvihamieliset kreikkalaiset eivät ymmärtäneet Persian suvaitsevaisen valtakunnan monikulttuurista paremmuutta. Ja tämä juttu on tosi.

IDA kirjoitti...

Ihme lehtori sinänsä. Mitä monikulttuurista Persiassa oikeastaan oli?

Jos ajattelee miten kehitys on kulkenut niin mieleen tulisi epäkorrektisti todeta, että se oli tulppa kahden sivistyksen välissä.

Kreikan alueen sivistys on ollut alkuna monien kulttuurien sivistykselle. Siitä on pulpunnut todellinen monikulttuuri. En mene varmaa sanomaan, mutta käsittääkseni Kiinankin kirjallinen tai taiteellinen perinne on paljon yksipuolisempi, kuin Euroopan vastaava.

Ja kyllähän jo sen aikainen Kreikka oli monikulttuurisempi kuin aikansa Persia. Kreikan aluetta ei tosin hallittu yhtenäisenä, joten se ei ollut monikulttuurinen valtakunta, mikä oli ihan hyvä.

Sääli vain sitten lopuksi, että filippiikit makedonialaisia vastaan eivät olleet tarpeeksi tehokkaita ;)

ruttis:

Eipä kestä kiitellä. Hienoa, jos viitsit sen kääntää.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Ilmoittele riittävän laajasti multikultikriittisessä blogiskenessä, kun olet saanut suomennoksen tehtyä. Teksti on nimittäin sen verran hyvä, että sen voisi tosiaan ottaa käyttöön jonkinlaisena yleisenä FAQ-juttuna tyyliin "lukekaa tästä peelot, tässä asiat on väännetty rautalangasta jo 40 vuotta sitten".

Vasarahammer kirjoitti...

"2001 akateeminen lehtori kertoo minulle, miten rasistiset ja naisvihamieliset kreikkalaiset eivät ymmärtäneet Persian suvaitsevaisen valtakunnan monikulttuurista paremmuutta."

Oletko päässyt jo renessanssiin asti? Vielä selitetään, kuinka sekin oli suvaitsevaisten arabien ansiota. Nämä, kun "säilyttivät" hyvää hyvyyttään antiikin kreikkalaisen tieteen ja filosofian saavutukset ja lisäsivät joukkoon vielä omiaankin.

Ai niin, Hämeen-Anttila on jo sepittänyt tuon tarinan.

Anonyymi kirjoitti...

Maurikenraali Al-Tariqin vuonna 711 aloittaman Espanjan valloituksen jälkeisiä aluevaltauksia espanjalaiset ryhtyivät ottamaan takaisin vuodesta 722 lähtien, mistä perinteisen käsityksen mukaan Reconquistan katsotaan alkaneen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Reconquista

Kuitenkin kirjansa ”Mare Nostrum” sivulla 169 Jaakko Hämeen-Anttila uudelleenmäärittelee Reconquista-termiä muslimien hyväksi:

”Varsinaisen Pyreneiden niemimaan ”takaisinvalloituksen” (reconquista) voi katsoa alkaneen vuonna 1085, kun merkittävä Toledon kaupunki valloitettiin. – Termi reconquista on vakiintunut käyttöön Espanjan historiassa, vaikka se on sikäli epäonnistunut, ettei kyseessä suinkaan ollut minkään äskettäin menetetyn, espanjalaisena pysyneen alueen takaisinvalloittaminen, vuosisatoja arabivallassa olleen ja pitkälti arabialaistuneen alueen valloitus.”

Espanjalaisille olisi hyvä vihjata, että meillä täällä Suomessa on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori, joka on innostunut kirjoittamaan uudelleen Espanjan historiaa.