tiistai 25. joulukuuta 2007

Hajahuomioita

Uusi Suomi kyselee kuka on Ilkka Remes. Uusinta lukiessa sama alkoi ihmetyttää itseänikin. Aika onnistunut ja hyvä opus. Omasta mielestäni juonen ei olisi tarvinnut olla niin tiukka kuin se oli vaan parempaa jälkeä olisi syntynyt pohtivammalla otteella. Erään kirjahyllyn sisältö oli mielenkiintoinen.

Rotutohtori Soininvaaran blogin kommenttiosastolla puhutaan taas tyhmiä. Jo Helsingin yliopiston kommunistinenkin tiedemies on tunnustanut, että nationalismi on hieman monipuolisempi juttu, kuin siellä jotkut väittävät. Tosin Ruso mitä ilmeisemmin on porvarillinen konstruktio, eikä omaehtoinen persoona, joten juttuihin voi suhtautua siltäkin pohjalta. Soininvaaran oma ruokavalio taas alkaa jo aidosti huolestuttaa herkkää ja empaattista mieltä, mutta se on asia erikseen. Pizzaa saa Pisasta huolimatta vapaasti mussuttaa vaikka joka päivä, jos rahaa kerran on eikä aivo taivu ruuan valmistamiseen. Ei kunnon hobbitteja pidä moisesta tuomita kuitenkaan.

Gates of Vienna kiinnittää huomion siihen kuinka jenkkiläinen televisiokulttuuri ei ole sama asia kuin amerikkalainen kulttuuri. Omat kokemukseni USA:n maaseudusta ovat lyhyempiä, mutta ne olivat ehkä suurimmat koskaan kohtaamani kokemukset siinä mielessä kuinka median luomat ennakkoasenteet voivat olla ristiriidassa todellisuuden kanssa. Juuri missään en ole tavannut sivistyneempiä, mukavampia ja rennompia ihmisiä, kuin USA:n etelän maaseudulla. Quebecissä ehkä, mutta siellä olin täysin kielipuoli. Ja Quobeciläiset eivät ole kovin korrekteja, kuten tämä Brussels Journalin kautta bongattu laulukin todistaa. Habitants, tai jotain ;)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juu rentoja veikkojahan ne siellä etelävaltioissa ovat. Minä olen siellä viettänyt pidempiä aikoja, ja missään muualla en ole nähnyt tyhmenpiä, ja ahdasmielisempiä ihmisiä.
Suomikin jopa kuului Neuvostoliittoon... ihmettelivät, että miten olen sieltä päässyt pois.
Aamiaiseksi muffinsseja, lounaaksi sipsejä ja kolaa, ja päivälliseksi pizzaa. Ja voi herran jestas sitä läskin määrää.
Ainut asia mitä osasivat kysyä oli, että mitä pidän maasta.. More freedom or? Ja sitten olivat ihmeissään kun vastasin, että näyttää ihan samalta kuin Neuvostoliitossa, autoja ja ruokaa vain on enemmän.

IDA kirjoitti...

No eri ihmisillä on eri kokemuksia eri paikoista, niistä syntyy sitten näkemyksiä joiden diversiteetti elää täydessä kukassaan New Yorkin kuuluisissa älymystökorttelissa, joka on myös hyvän kotiruuan keskus.

Eikä kukaan pakota lapsityövoimaa minnekään hikipajoihin ja massaturismin keskuksiin. Kaikille sopisi ihan hyvin, että he eristäytyisivät monokulttuurisiin kyliinsä. Joku niitä vaan kuitenkin sinne vetää.

Asiaa hetken pohdittuani luulen sen olevan älymystökorttelien aidattu ja hyvin vartioitu ilmapiiri. Laguunimaiset uima-altaat tropiikissa ovat kivoja.

Vasarahammer kirjoitti...

Minä joudun muodostamaan mielipiteeni amerikkalaisista konservatiiveista etupäässä netin, elokuvien ja television perusteella. Niin, ja John Grishamin kirjojen, joissa helppolukuisen juonen lisäksi mielestäni kuvataan mainiosti Yhdysvaltojen etelävaltioiden pikkukaupunkeja.

Voihan joku toki muodostaa mielipiteensä amerikkalaisista junteista Syvä Joki -elokuvan perusteella. Homma on vain siinä vedetty niin täysin överiksi, ettei kuvausta voi pitää järin uskottavana, ellei sitten haluta kuvata kaupunkilaisten ennakkokäsityksiä punaniskajunteista.

Yhdysvallat on maantieteellisesti erittäin laaja alue ja joku Venäjän kyljessä oleva kärpäsenpaska ei siellä välttämättä kiinnosta kauheasti, jos ei satu olemaan sukusiteitä tänne päin.

Euroopassa taas voi muutaman sadan kilometrin matkalla vaihtua kieli ja kulttuuri täysin.

Anonyymi kirjoitti...

Juu kyllähän siel toki lostoakin riittää. On vaan niin harvoille se suunnattu.
Ja sellaisen kuvanhan sitä telkkarista saa...
Kyllä se kotiruoka muuten on halusessa. Käypä vaikka Pariisissa katsastamassa löytyykö makkäri, pitsahuttia jne. joka kulmasta rivissä?
Ja onhan seillä nuo ihmisoikeudetkin hallussa viimeaikaisten kidutuspaljastusten tiimoilta. Demokratiakin kukoistaa yhden miehen johdolla...

Sanotaako niin, että se maa on 20 vuoden päästä viimeistään melkoisessa kusessa.

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten olivat ihmeissään kun vastasin, että näyttää ihan samalta kuin Neuvostoliitossa, autoja ja ruokaa vain on enemmän.

Amerikassa kaikki tosiaankin näyttää jotenkin vanhanaikaiselta ja rähjäiseltä, mikä tuo mieleen Neuvostoliiton.

Demokratiakin kukoistaa yhden miehen johdolla...

No, EU:ssa ja Venäjällä ollaan tässä huomattavasti USA:ta edellä, vai mitä?

Anonyymi kirjoitti...

"Sanotaako niin, että se maa on 20 vuoden päästä viimeistään melkoisessa kusessa."

No menee USA:lla paremmin kuin Euroopalla 20 vuoden päästä.


"Kyllä se kotiruoka muuten on halusessa. Käypä vaikka Pariisissa katsastamassa löytyykö makkäri, pitsahuttia jne. joka kulmasta rivissä?"

Mitäs vikaa Mäkissä ja Hutissa on? Ei niihin kukaan pakota.
Ja jumalauta USA:sta löytyy paljon hyvää ruokaa. Jos ei USA:sta löydä hyvää ruokaa, on itse vain niin tyhmä. Luultavasti niin tyhmä, ettei löytäisi Pariisista viiniä.

IDA kirjoitti...

"Ja jumalauta USA:sta löytyy paljon hyvää ruokaa. Jos ei USA:sta löydä hyvää ruokaa, on itse vain niin tyhmä. Luultavasti niin tyhmä, ettei löytäisi Pariisista viiniä."

En tiedä. Ehkä itse olin tuohon aikaan niin hukassa oleva tyyppi, että kutsuttiin kaikenlaisiin grillijuhliin ja muihin vaikka olin ulkomaalainen ja vain käymässä. Tai sitten menin kavereiden siivellä, jotka myös olivat ulkomaalaisia ja vain käymässä. Yleinen, kohtelias ystävällisyys jäi kuitenkin päällimmäisenä mieleen.

Enempi liha- ja viljapitoistahan se ruoka oli, mutta hyvää se oli ja sitä oli riittävästi.

Nämä siis olivat sellaisia jokivarren pikkukaupunkeja tai kyliä. Suurkaupungeissa oli väliin hyvinkin tylyä.

Yksi hyvä kokemus oli tuohon kommunismiin liittyen, kun menin yhdessä pikkupaikassa kirjastoon ja he kyselivät mitä miehiä ja sanoin tulevani tuosta laivasta ja olevani Suomesta. He kysyivät ollaanko sitä kommunismista ja vastasin, että tavallaan enkä ehtinyt edes selittää, että laiva oli bahamalainen, kun he jo sanoivat, että ota vaan niin paljon kirjoja kuin viitsit viedä. He saavat niitä kyllä lisää.

Minusta se oli tosi ystävällistä. Vieläkin on hyllyssä vaikka mitä amerikkalaista kirjallisuutta siitä pinosta. Jos ne eivät nyt kommunisteja sivistäneetkään niin minua ainakin vähän :)