lauantai 29. joulukuuta 2007

Liberaali yhteiskunta

Go Rin No Sho - blogi heittää kehiin ansiokkaan artikkelin. Samoin tekee Freodom - blogi. Välillä tosin tuntuu, että pako englannin kieleen olisi jo jonkinlainen pakko, mikä on ikävää sillä siellä on vielä pahempi seinä vastassa, ellei sitten muuta yksintein USA:han kuten Go Rin No Sho:ssa mainittu Ayaan Hirsi-Ali ilmeisesti teki.

Liberaalin demokratian ongelma on, että sellainen yhteiskunta koostuu lähtökohtaisesti ihmisistä, joilla on periaatteellisesti yhtäläinen valta vaikuttaa yhteiskunnan päätöksentekoon. "Yksi mies, yksi ääni" - periaate ei ihan vielä ole pelkkä vitsi, vaan jotkut pitävät sitä arvokkaana asiana. Toimiessaan se onkin kaikin tavoin suositeltavampaa ja tehokkaampaa, kuin mikään ylhäältä ohjattuun yhteiskunnalliseen suunnitteluun pohjautuva yhteiskunta.

Liberaali demokratia, joka siis yhteiskuntana koostuu ihmisistä, voi kuitenkin koostua ihmisistä, jotka eivät yksinkertaisesti halua mitään liberaalia demokratiaa, vaan haluavat maata johdettavan oman näkemyksensä mukaan niin, että muita näkökantoja ei edes sallita. Se on täysin oikeutettua poliittista toimintaa ja mikäli se saavuttaa tarvittavan kannatuksen koko höskä, joka aiemmin tunnettiin liberaalina demokratiana muuttuu joksikin muuksi. Tällaisesta on esimerkkejä.

Siihen miksi Ayaan Hirsi-Ali on vainottu Hollannissa on olemassa täysin yksinkertainen selitys. Häntä vastustavat yhteiskunnalliset voimat ovat hollantilaisista ihmisistä koostuvassa yhteiskunnassa vahvempia, kuin häntä puolustavat yhteiskunnalliset voimat.

Sama pätee hiljalleen koko Euroopan tasolla. Sananvapautta ei pyritä rajoittamaan siksi, että pystyttäisiin jotenkin kontrolloimaan Ayaan Hirsi-Aliin ja hänen kaltaistaan ajattelua edustaviin ihmisiin kohdistuvaa voimistuvaa kritiikkiä, vaan siksi, että tuo kritiikki saisi rauhassa voimistua.

Lähestyvän Uuden vuoden yhtenä keskeisenä toivotuksena voisikin todeta: Kavahtakaamme yhdessä islamofobiaa.

5 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Niemelän juttu oli ihan hyvä ja olen myös samaa mieltä, että hänen kannattaisi mieluummin kirjoittaa suomeksi niitä varten, jotka eivät puutteellisen kielitaitonsa takia pysty lukemaan englannikielisiä sepustuksia. Nuo samat jutut löytyy kyllä ulkomaalaisilta sivustoilta.

Tietysti jos Niemelä haluaa vaikuttaa aatetovereihinsa muualla, englannin valinta kommunikointikieleksi voi olla hyvinkin perusteltu.

Erotukseksi meidän kaltaisista konservatiiveistä Niemelä on universalisti. Kyllähän minäkin demokratiaa ja yksilönvapautta kannatan, mutta ei ole mitenkään realistista odottaa, että islamilaisessa maailmassa näitä laajalti alettaisiin kannattaa. Vanhoillinen massa on siellä länsimieliseen eliittiin verrattuna suuri.

IDA kirjoitti...

Minusta kynnys puuttua muiden valtoiden/kansojen/kulttuurien asioihin pitäisi olla todella korkea.

Aika paradoksaalisesti voisi heittää, että mitä aikaisemmin toisen maailmansodan jälkeen Hirsi-Alin kaltainen ajattelija olisi Hollantiin muuttanut sitä paremmin hän olisi ollut turvassa ja vapaa ilmaisemaan mielipiteitään. Tilanne on oikeastaan koko ajan vain muuttunut huonompaan suuntaan ja nyt ollaan tilanteessa, jossa hänen kaltaisensa ovat Hollannissa jatkuvassa hengenvaarassa.

Anonyymi kirjoitti...

"Tilanne on oikeastaan koko ajan vain muuttunut huonompaan suuntaan ja nyt ollaan tilanteessa, jossa hänen kaltaisensa ovat Hollannissa jatkuvassa hengenvaarassa."

Pääasia on, että edelleen saa juoda viinaa, kuunnella rockia, katsoa pornoa, harrastaa irtosuhteita ja katsella kesällä minihameisia naisia joilla on hiukset esillä. Sitten vasta helvetti on saapunut kun noita ei enää voi tehdä.

IDA kirjoitti...

"Sitten vasta helvetti on saapunut kun noita ei enää voi tehdä."

Onko nuo sellaisia asioita joita tehdään niin kauan kuin isi antaa ja lopetetaan sitten kun isi kieltää? Eikö niitä voi puolustaa ihan aikuisestikin?

Hyvä video.

Aika varmaa, että hollannin monikultturistinen älymystö viettäisi enemmän aikaa ja ottaisi kontaktia tuollaiseen henkiseen keskusteluun, eikä lukisi peiton alla Hirsi-Alia heidän maailmankuvansa avartuisi huomattavasti. Tuollainenhan on siellä sitä paitsi täysin sallittua ja riskitöntä, toisin kuin vaikkapa julkaista pakistanilaisena omista kokemuksistaan kertovaa kirjaa.

Vasarahammer kirjoitti...

Jostain olen kuullut, että tuo pakistanilaisen kirjoittama kirja olisi alkujaan kielletty Hollannissa. En mene tosin vannomaan.