keskiviikko 5. joulukuuta 2007

Kärsimysten malja ( toiveunissa ) kukkuroillaan on

Ikävä toistaa yksi vanhimmista ja typerimmistä fraaseista, mutta nyt vain on niin, että Juha Janhunen on mennyt tekemään itsestään pellen. Suomenruotsalaisista ei saisi mitenkään sorrettua vähemmistöä edes Hollywoodin yhdistetyillä lahjoilla, saati Jantusen ontuvilla vertauksilla kansoihin joiden maat on valloitettu.

Mielestäni kaimani Ida Asplundin taannoiset huomiot ovat herättäneet aivan liian vähän keskustelua. Syitä hiljaisuudelle voi kyllä arvailla. Suomenruotsalaiset kuitenkin tulisi todellakin nähdä omana kansanaan ja lähteä liikkeelle siitä, että suomenruotsalaisuus on säilyttämisen arvoista. Järjetön kuvio, jossa osa - ja todella näkyvä osa ainakin tänne suomenkieliselle puolelle - suomenruotsalaisista näkee pelastukseksi vain sen, että suomalaiset vaihtaisivat suomenruotsiin on tietenkin täysin kestämätön. Sitä paitsi se ei vain toteudu ja käy vielä kuten Arto Paasilinna tuon Gates of Viennan artikkelin mukaan on ennustanut. Tilanne loppuu siihen, että suomenruotsin puhuminen vain loppuu.

2 kommenttia:

Fariseus kirjoitti...

Aika hurja visio - bättre folk syrjittynä vähemmistönä!

Onneksi heillä on täysi oikeus pitää kulttuurinsa elossa
- nussimalla maailmaan lisää ruotsinkielisiä lapsia ja
- pitämällä ruotsin omana koti-, vapaa-ajan ja työkielenä.

Näitä oikeuksia ei kai kukaan ole heiltä riistämässä.

Anonyymi kirjoitti...

Minä uskon, että ruotsinkielinen vähemmistö ei tule ihan heti katoamaan Suomesta, sen verran vahva identiteetti heillä on. Todennäköisesti rauhanomainen rinnakkaiselo vain jatkuu, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu. Ja minä en ainakaan näe miksii tapahtuisi, suomenruotsalaiset ovat aika vahvasti sitoutuneet itsenäiseen Suomeen ja näkevät itsensä suomalaisina (vaikka ruotsinkielisinä).