torstai 1. marraskuuta 2007

Äly hoi! Alä jätä.

Älykkyyskeskustelu verkossa jatkuu. Täytyy nopeasti lunastaa copyright virkkeeseen: "Äly on reaalimaailmassa surkean aliarvostettu ja virtuaalimaailmassa kohtuuttoman yliarvostettu inhimillinen ominaisuus." Minä sanoin sen ensin.

Keskustelu on kuitenkin vanhoista asetelmista edennyt siihen, mitä älykkyystutkimuksen esiin tuomien kansojen välisten erojen älykkyydessä pitäisi käytännössä merkitä vai pitäisikö mitään.

Soininvaaraa lainaten:

Jos tämä pitää paikkansa, erot ovat geneettisiä ja vaikeasti korjattavissa. Jos näin on, tätäkään tietoa ei pidä antaa äärikoikeistolaisten uusnatsien yksinoikeudeksi, vaan humanistienkin on osattava ottaa se huomioon omissa ajatuksissaan. Silloin Afrikkaa ei pidä pakkomodernisoida eikä Australian aboriginaaleja yrittää sopeuttaa länsimaiseen elämään. Onhan moni vaatinut alkuperäiskulttuurien suojelemista länsimaisuudelta aivan muista syistä.

Oma, äärioikeistolaisen uusnatsin näkemykseni on aina ollut, että ei ole mitään moraalista oikeutta pakkomodernisoida Afrikkaa tai mitään muutakaan maanosaa, maata tai kansaa osaksi länsimaista talousjärjestelmää. Jos näin halutaan tehdä niin raaka ja reilu kolonisoiminenkin olisi inhimillisempää kuin nykyinen peli. Lännen pitäisi lähteä siitä, että afrikkalaiset ratkaisut tehdään afrikkalaisista lähtökohdista.

Lännellä ei myöskään ole mitään velvollisuuksia ketään kohtaan. Lännen kansakunnat ovat itse päässeet irti eliittiensä harjoittamasta imperialismista, eli ne eivät ole siitä suoranaisessa historiallisessa vastuussa. Nykyinen meno on omiaan lisäämään uudelleen juopaa kansojen ja eliittien välillä myös länsimaisissa valtioissa. Eli tavallaan ollaan purkamassa jo keksittyä pyörää, koska se ei ole joillekin älypäille tarpeeksi mukava ajaa.

Hyvän kuvan näiden älypäiden luonteesta, älyllisestä tasosta ja siitä mitä kohti ollaan menossa saa tästäkin Daily Mailin artikkelista. Jo Tinktankin suuresta paineesta pusertunut ensimmäinen älyllinen timantti: "Ristiäisseremoniassa vanhempien ja valtion pitäisi sitoutua ( rituaalisesti ) yhteistyöhön lasten kasvattamisessa" kertoo oikeastaan kaiken. Vanha kymiläinen tapa, jossa ripotellaan vettä päähän, otetaan lapsi seurakunnan jäseneksi ja nimetään vanhempien valitsemat kummit on paljon parempi. Toisaalta sen kannattaminen on nykyään äärikonservatismia.

Siitä, että älylliset ominaisuudet kulkevat suvussa antaa vakuuttavan todisteen tuo kuva, jonka tähän liitin. Nappasin koneen ala-astetta käyvältä sukulaiselta, koska tällä nyt ei enää oikein voi pelailla parhaita pelejä. Kiintolevyltä löytyi tuo kuva tiedostonimellä 'nykytaideonturhaa' :)

3 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

"Oma, äärioikeistolaisen uusnatsin näkemykseni on aina ollut, että ei ole mitään moraalista oikeutta pakkomodernisoida Afrikkaa tai mitään muutakaan maanosaa, maata tai kansaa osaksi länsimaista talousjärjestelmää. Jos näin halutaan tehdä niin raaka ja reilu kolonisoiminenkin olisi inhimillisempää kuin nykyinen peli. Lännen pitäisi lähteä siitä, että afrikkalaiset ratkaisut tehdään afrikkalaisista lähtökohdista."

Itse sanoisin mieluummin, että meillä ei ole mitään moraalista velvollisuutta pakkomodernisoida Afrikkaa. Kauppaa tietysti pitää käydä, mutta apu monesti vain lisää riippuvuutta eikä johda mihinkään todelliseen kehitykseen.

Kiinalaisten toiminta Afrikassa poikkeaa merkittävästi länsimaiden hyysäävästä ja paapovasta asenteesta.

Anonyymi kirjoitti...

Voi käydä niinkin, että Afrikka lähiaikoina jaetaan Intian ja Kiinan kesken etupiireihin. Jenkit saattavat ängetä osingoille myös, mutta EU on korkeintaan hengessä mukana.

Tai sitten ei, mistäs sen tietää.

Anonyymi kirjoitti...

...please where can I buy a unicorn?