tiistai 27. marraskuuta 2007

Kolisevat päät


Maailma on täynnä iloisia yllätyksiä. Luulin, että nämä tällaiset todelliset kolinaklassikot kuten Anti-Oidipus olisi jo naurettu julman ilkeästi kumoon, mutta mitä vielä. Kivoja ja iloisia tutkimuksia vain Tutkijaliitolle! Itse kirjahan on aivan selvästi lukemattakin klassikko, sillä jo pelkästään sen esittelystä voi repiä lähes loputonta riemua irti:

Deleuzelle ja Guattarille tiedostamaton on pikemminkin tehdas kuin teatteri: se on kone, joka tuottaa niin henkilöyden kuin henkilön halun kohteetkin

"Toiseksi skitsofrenia on Deleuzen ja Guattarin mukaan elimellisessä yhteydessä kapitalistiseen tuotantotapaan: skitsofrenian tuottuminen on sisäänrakennettu kapitalismiin, halusipa kapitalismi sitä tai ei."

"Deleuze kehitteli olemisen yksiäänisyyden ja moneuden metafysiikkaa sekä tapahtuman filosofiaa pyrkien omien sanojensa mukaan etsimään suurta Spinozan ja Nietzschen ajattelun ykseyttä. Hän oli edelläkävijä erojen, voimien ja rihmastojen ajattelussa"

"...on tulossa suomeksi mm. teokset Les trois écologies (1989, "Kolme ekologiaa") ja Chaosmose (1992, "Kaaosmoosi")."

Tuo viimeinen on todellinen ilouutinen. Tässä Anti-Oidipuksessakin on 454 nidottua sivua ja se maksaa 32 €oohhia mikä tietenkin on monelta tulevaisuuden toivolta kaljoitteluajasta ja -rahoista pois. Eräänlaista raittiustyötäkin siis. Kaaosmoosi sitten varmaan raitistaakin monet jo lopullisesti.

Itse en kyllä kirjaa uskaltaisi ottaa vaikka siitä minulle maksettaisiin. Tuosta esittelystäkin riittää iloa ainakin yhdeksi jouluksi, se on täysin ilmainen ilman rahanvaihtoa mihinkään suuntaan ja luulen sitä lukemalla saavani jonkinlaisen etäisen käsityksen siitä miltä maailma jakomielisen silmin näyttää.

Ei kommentteja: