keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Lännen maat

Tämä kuuluu sarjaan ajatuksiani ennen ennen yhteiskunnallista heräämistä. Siis lähinnä viime vuosituhannen puolelle:

Länsimaiden ongelmat ovat aika puhtaasti sivistyneistön ongelmia. Aina ajoittain hyvät ihmiset joutuvat heidän vuokseen sotimaan itselleen elintilaa, pistämään paikat kuntoon ja rakentamaan taas koneet, vempaimet ja esineet uudestaan.

Nykyään kyllä ajattelen, että sivistyneistöllä pitäisi olla joku rakentavakin merkitys.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko Arnold Toynbee tuttu? Hänen mukaansa jokainen sivilisaatio luhistuu, kun sen luova vähemmistö muuttuu hallitsevaksi vähemmistöksi. Hallitseva vähemmistö taistelee sivilisaation rappeutumista vastaan konstruoimalla universaalivaltion (esim. Euroopan unioni), joka kuitenkin lopulta sortuu sisäisen proletaariaatin (esim. ranskalainen "nuoriso") ja ulkoisen proletariaatin (esim. siirtolaiset kolmannesta maailmasta, islamistiset terrorijärjestöt) ristipaineeseen.

IDA kirjoitti...

Ei ole kuin ihan nimenä ja vastaavien selitysten kautta. On kyllä pitänyt tutustua. Tuo vaikuttaa ihan järkeen käypältä.

Kiina tavallaan puhuu tuollaista luhistumista vastaan, jos sitä nyt voi pitää yhden sivilisaation jatkumona. Ehkä lännessä luodaan ihan liikaa ;)

Toisaalta nykyinen länsikään ei välttämättä ole yksi sivilisaatio. Lisäksi tavallaan länsimaat voisi nähdä vanhempien sivilisaatioiden jatkumona.