torstai 3. huhtikuuta 2008

Valistuksen filosofia

Ajatus, että Euroopan sekularisoituminen olisi johtunut valistuksesta ja järjen voitosta on täysin väärä. Ehkä suurempia syitä sekularisoitumiselle ovatkin välinpitämättömyys ja tyhmyys. Suurin osa Euroopan ateistisista ja kirkossa käynnin lopettaneista ihmisistä ei edes tiedä mitä valistus yleensä oli, mistä nuo linkitetyt tutkimukset puhuvat karua kieltään.

Väitän kylmän rauhallisesti, että missä tahansa USA:n raamattuvyöhykkeen pikkukaupungissa vastaavan kyselytutkimuksen tulokset antaisivat kuvan valistuneemmista, tietorikkaammista ja sivistyneemmistä koululaisista.

2 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Ja olet siinä väärässä.

Valistus syntyi uskonsotien repimässä Euroopassa, ja aluksi ideana ei ollut niin uskonnon vastustaminen, kuin älyttömän tappelemisen lopettaminen. Nouseva porvaristo halusi rauhaa, ja poliittista sananvaltaa. Ja pienenä ininänä tieteellinen ajattelu nosti päätään. Syntyi idea "suvaitsemisesta", mikä tarkoitti, että eri kristilliset kirkkokunnat voivat elää rauhassa rinnakkain. Tämä vahvisti Eurooppaa taloudellisesti ja sotilaallisesti. Kansalaisvapaudet laajenivat. 1800-luvulla valistuksesta tuli synonyymi "hyödyn aikakaudelle" ja taistelevalle ateismille. Vähän aiemmin avant-garde oli tietysti siirtynyt teejuhlien myötä uudelle mantereelle.

USA:n raamattuvyöhykkeen lapset eivät tästä valistuksen historiasta mitään tiedä.

IDA kirjoitti...

"USA:n raamattuvyöhykkeen lapset eivät tästä valistuksen historiasta mitään tiedä."

Ok. Tuo on varmasti totta. Ainakin peruskoulutasoilla.

Tarkoitin ihan koulutason yleistietoa, joka kiistämättä vaikuttaa olevan heikko Englannissa noiden tutkimusten mukaan. Muitakin tarkempien tutkimusten kautta tulleita viitteitä asiasta on.

Ja tietenkin sotkin valistuksen liian suorasukaisesti tähän ideaan, että jos ihmiset vain vapautuisivat uskonnoista ja uskomuksista, niin järjen valo jotenkin voittaisi.