lauantai 19. huhtikuuta 2008

Rotukortilla pelailua

BBC:n julkistaman tutkimuksen mukaan lähes 2/3 briteistä näkee maan rotusuhteet niin huonoina, että tilanne tulee aiheuttamaan väkivaltaisia yhteenottoja. Myös muut tutkitut asenteet ovat mielenkiintoisia.

Niiden suomalaisten poliitikkojen, jotka ovat avaamassa Suomen rajoja laajamittaiselle maahanmuutolle kannattaisi tykönään miettiä, että eivätköhän britit ole kokeilleet puolen vuosisadan aikana kaikki ne keinot, joilla he itse kuvittelevat onnistuvansa brittejä paremmin.

BBC:n jutussa on mainittu myös Enoch Powellin kuuluisa, vuonna 1968 aiheesta pitämä puhe. Silloin Englannissa oltiin tilanteessa, jossa suurin osa maahanmuuton aiheuttamista ongelmista olisi voitu välttää. Mikko Ellilä on suomentanut kyseisen puheen ja sen voi lukea tuolta. Edelleenkin joillain tuntuu olevan BBC:n jutun mukaan sellainen käsitys, että puhe toteuttaisi jollain maagisella tavalla itseään, vaikka kyseessä on ainoastaan täysin selkeä ennustus siitä mihin silloin harjoitettu politiikka johtaisi, ja on myös johtanut, sekä toimenpide-ehdotus tilanteen välttämiseksi.

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb ja suomalainen europarlamentaarikko Lasse Lehtinen kuuluvat muuten briteissä siihen 12 prosentin vähemmistöön, jonka mielestä maassa ei ole liikaa siirtolaisia. Mistähän syystä?

Ei kommentteja: