maanantai 7. huhtikuuta 2008

Kulttuurin pohtiminen...

...on hidasta, syvällistä ja rauhaa vaativaa puuhaa. Asia kuitenkin edistyy, joten on aika pistää väliaikaraporttia.

Ensimmäiseksi päädyin siihen, että Mozart saa olla ykkönen, koska Mozartin nyt vain pitää olla ykkönen. Ihan turha esittää mitään muuta, sillä se olisi vain elitististä hienostelua. Toinen, ehkä vaikein suodatin, taas oli, että on valittava ooppera. Sen jälkeen homma taas hetkeksi helpottui ja noin kuukauden intensiivisen mietiskelyn jälkeen oopperaksi valikoitui Figaron häät. Siitä oli sitten taas todella vaikea leikata pala irti, mutta koska Cherubinon ensimmäinen aaria nyt vain on hauskin ja hassuin koko jutussa, niin päädyin siihen.

Tähän on myös henkilöhistoriallisia syitä: Muistan nähneeni oopperan penskana televisiosta ja varsinkin tuon aarian ja ensimmäisen näytöksen viimeisen aarian välinen jännite hämmensi mieltäni. Itse asiassa se hämmensi sitä niin paljon, että en koko oopperaa silloin pidemmälle malttanutkaan. Silti, näin jälkikäteen luulen, että tuo taidekokemus oli hyödyllinen, vaikka sitä tulikin luettua vain vähän alusta.

Eli siis:

Kymmenen kärjessä:

1. Figaron häät ( extrabonus )
....

Seuraava tarkkaan harkittu listahitti taas vähintäänkin vuoden päästä. Sillä välin kannattaa tutustua vaikka tähän. Jos emme tee noin, tai edes yritä, niin myös musiikki katoaa.

2 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Monissa vanhoissa piirretyissä musiikki ja animaatio on yhdistetty toisiinsa poikkeuksellisen kekseliäästi. Tämä tuttu piirretty edustaa alansa huippua.

Unkarilainen rapsodia no 2

Ilkka kirjoitti...

Mozart on ykkönen.

Tämä johtuu toki siitä että pari vuosikymmentä sitten em. kaverista tuli keskiasteen opinnoissa tehtyä laajahko esitelmä ;)