keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

A Corunan mysteeri

- Se näkyy kyllä kaikessa: miesten haluttomissa liikkeissä, naisten alistuneesti painuneissa päissä, nuorison silmien tyhjentyneinä katseina. Oikeastaan vain pienimmät vauvat tuntuvat säilyttäneen viattoman rehellisyytensä parkaistessaan ilmoille korvia raastavan protestinsa koko maailmalle, toteaa hotellin aulabaarin tarjoilija Juan Miguel Campones.

Päällisin puolin kaikki näyttää olevan kunnossa A Corunan galicialaisessa pikkukaupungissa. Arkinen elämä jatkaa kulkuaan. Ihmiset toimittavat askareitaan, autot liikkuvat, kaupat notkuvat tavaraa, joka vaihtaa omistajaa, aivan kuten se on tehnyt aina ennenkin. Silti kaupungissa on täysin selvästi aistittavissa jopa kammottavana tuntuva tyhjyys; ikään kuin jokin pyörre olisi imaissut pois kaupungista kaiken sen hengen.

Kaupunginjohtaja ei anna haastattelua. Hänen sihteerinsä mukaan mies ei ole huomannut mitään poikkeavaa. Virkamiehistö vakuuttaa asioiden olevan kunnossa, mutta tavallinen, kadulla tavattu rivipoliisi kääntää häpeillen katseensa pois kysyjästä. Hän ei yritä kieltää ilmeistä: kaupunki on lamaantunut.

Mitä täällä voi tehdä? Oikeastaan järkevintä on istua viskiä siemaillen hotellin aulabaarissa, jonka laajoista maisemaikkunoista avautuu näkymä Atlantin valtamerelle. Sen rantautuvat mainingit tuntuvat kertovan viestiä jostakin uudesta ja Herkuleksen tornikin seisoo enää, kuin olisi vain näyttämässä suuntaa merelle, tarjoten edullista tietä pois täältä. Jossain merten takana on uusi maa, jossa pelataan uudenlaisia pelejä. Pelejä joissa voitto on useammin tarjolla.

Deportivo La Coruna - Athletic Club Bilbao. 13.4.2008 klo 18:00.

2 kommenttia:

Kekke kirjoitti...

Galicialainen ei ole erisnimi. :)

IDA kirjoitti...

Kiitti. Itse asiassa olen niin juntti, että mietin, jonkin aikaa mikä se olisi suomeksi ja meinasin jo pistää galitsialainen ;)