keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Olympialaiset

Olympiaboikotti ei olisi mikään hyvä juttu. En kannattaisi sitä, vaikka Neuvostoliitto taiottaisiin esiin ja kisat pidettäisiin siellä. Urheiluun tietysti liittyy politiikka siinä missä mihin tahansa muuhunkin toimintaan, mutta urheilun tapauksessa politiikkaa on parempi tehdä osallistumalla, kuin osallistumatta olemisella. Ei Bilbaonkaan kannata olla osallistumatta Espanjan liigaan, vaan on - vaikka ajateltaisiin puhtaan poliittisesti -mielekkäämpää osallistua.

Kiinan ihmisoikeustilanne on tietysti mitä on. Silti se on ollut selvästi paranemaan päin. En oikein usko, että maa olisi matkalla mitenkään pahempaan totalitarismiin, sillä se oli siellä jo todella syvällä Maon aikana ja vielä sen jälkeenkin. Ja ihan selvää on, että Kiinaa ei pysty ulkopuolelta muuttamaan. Tuskin länsi pystyisi tekemään sitä edes taloudellisella tai sotilaallisella painostuksella, saati millään symbolisella boikotilla. Ja boikotille ei ole mitään tukea Kiinan sisällä. Ei ainakaan lähellekään mitään sellaista, kuin vaikka Moskovan olympialaisten boikotille oli Neuvostoliiton sisällä. Sellaista toisinajattelijoiden liikettä ei nyt vain taida olla ja ilmeisesti jopa Taiwan ottaa kisoihin innolla osaa, vaikka soihdun kantamisesta kiistelikin.

Olen myös melko varma, että suuri osa Tiibetin itsenäisyyden eurooppalaisista puolustajista pitää omaa itsenäisyyttään ajavia baskeja ja flaameja jonkinlaisina natseina tai terroristeina, joten Tiibetin itsenäisyyteen vetoaminen yhtenä boikotin syynä olisi länsimailta lähinnä tekopyhää.

Suurvaltapoliittisesti eri Euroopan maiden johtajien seremonialliset avajaisboikotit taas ovat vain yhden turhan lisävihollisen hankkimista. USA ilmeisesti aikoo osallistua ja niin tekee myös Venäjä. Sotilaallisesti täysin mitättömän Euroopan kannattaisi mieluummin kääntää katse itseensä, kuin muuhun maailmaan, sillä maanosahan on hyvää vauhtia menossa päin helvettiä täysin ilman muiden avustustakin.

5 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

Kiinasta yksi huomio:

Vaikka Sudan Kiinan tuella onkin onnistunut tappamaan vasta 300 000 Darfuriln asukasta, Kiina ei tästä ole masentunut vaan vie laivalla aseita Zimbabween.

Mugabe tarvitsee niitä nyt.

Mutta jopa Etelä-Afrikka, Angola ym. ihmisistä koostuvat valtiot ovat osoittaneet kykenevänsä vastuullisuuteen. Laivaa ei ilmeisesti oteta mihinkään satamaan.

Jäävätkö Zimbabwen zulut yms. opposition kannattajat nyt tappamatta ?

Itse boikottiin minulla ei ole mitään kantaa.

IDA kirjoitti...

Toisaalta Kiina ei ollut painostuksellaan nostamassa Mugabea valtaan, eikä Ranskan tapaan sabotoimassa Darfurin neuvotteluja ja estämässä puuttumista asioihin.

Kiinan tuki Sudanille on aika uusi asia Darfurin kriisissä.

IDA kirjoitti...

China Dailyn kolumnin mukaan länsi tekee Kiinalle palveluksen tiivistäessään protesteilla kiinalaisen kansallistuntoa

http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2008-04/23/content_6638457.htm

Dr. Doctor kirjoitti...

Suomalaiset yleisurheilijat ovat onneksi uhanneet boikotoida palkintoseremonioita...

IDA kirjoitti...

No joo. Tärkeintä on kuitenkin eteenpäinmeno.