keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Paikallisuus

Euroopan yhteisössä, ja muutenkin, vasemmiston ja vihreiden kantavia, tyhjiä ja mitäänsanomattomia mantroja on ollut, että päätöksentekoa pitäisi siirtää paikalliselle tasolle. Yhtään tekoa siihen suuntaan ei kuitenkaan ole tehty. Aika kuvaavaa on, että Euroopan paikallisista poliittisista liikkeistä juuri vasemmistolainen Herri Batasuna on kielletty vasemmistolaisessa Espanjassa ilman, että Euroopan poliittinen vasemmisto nostaisi asiasta mitään meteliä*.

Mikäli vihreät ja vasemmisto olisivat tosissaan vallan siirtämisessä paikalliselle tasolle heidän luulisi olevan innoissaan esimerkiksi Italian vaaleista, joissa tuollaista muutosta aidosti tapahtui sellaisten ihmisten toimesta, jotka todella haluavat siirtää valtaa paikalliselle tasolle. Mitään innostusta ei kuitenkaan ole havaittavissa. Pikemminkin päinvastoin. Yhtenä syynä on tietysti Italian Padania-liikkeen oikeistolaisuus, mutta voi ajatella myös niin, että Pohjoisen liigan politiikka on realistista ja perustuu aitoon toimintaan sen sijaan, että pidettäisiin vasemmiston tapaan yllä imagoa ja tyhjää kuorta. Ehkä sellainen on vasemmistolle todellakin aivan liikaa.

Paul Belien on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin uuden oikeiston noususta Euroopassa. Elinvoimaisin osa oikeistoa näyttäisi tosiaan olevan menossa kohti minivaltioita ja hallinnon paikallisuutta. Liikkeiden kannatus on paikallisesti suurta, eikä niitä voi pitää perinteisesti oikeistolaisina, tai edes perinteisesti konservatiivisina. Vihervasemmiston vastaus noille liikkeille tuntuu olevan vallan siirtäminen yhä kauemmas paikallisesta tasosta ja kansasta EU:n keskitetyille elimille. Tästä on ehkä muodostumassa keskeisin poliittinen jakolinja EU:n sisällä.
*Suomessakin asian saavat hoitaa lähinnä oikeistolaiset netsit.

Suomen itsensä kannalta tilanne on tietysti lähinnä vain mielenkiintoinen, sillä Suomessa on edelleenkin vain se viitisen miljoonaa asukasta, eikä Suomea todellisuudessa kannata jakaa, vaikka vapaa Kymi tietenkin on tavoite, josta kukaan ei tingi. :)

Vakavammin sanoen tilanne tietysti näkyy Suomessakin siinä, että Suomi toteuttaa täysin EU:n vihervasemmistolaista politiikkaa Kokoomus- ja Keskustavetoisestikin. Esimerkiksi todellisia, paikallisen päätöksenteon rakenteita, kuntia lopetetaan ja yhdistellään. Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta selkeä tosiasia on, että suuremmissa yksiköissä valta on tietysti aina kauempana rivikansalaisesta. Eli vihervasemmiston puheista huolimatta mitään toimia vallan siirtämiseksi kohti paikallisempaa taso ei tehdä vaan toimitaan täysin päinvastoin.

Ei kommentteja: