keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Maa jossa kansa oli älymystöään viisaampaa

Katolisen teologian ja katolilaisten historian opiskelu on niin aikaa vievää, että en ehdi kuin kommentoida toisten blogeja. Tämä voisi päättää trilogian; seuraavaksi piirrän vaikka jonkun kuvan.

Tiedemies kirjoittaa oleellisen Sofi ( kuka? ) Oksasen aiheuttamasta skandaalista. Julkinen keskustelu pyörii aina joidenkin täysin tyhjien asioiden ympärillä ja sen keskeinen idea on aina ja poikkeuksetta jonkun henkilön aseman ja paikan määritteleminen kanalan nokkimisjärjestyksessä. Tai sanotaan julkinen keskustelu valtamedioissa yhteiskunnallisten asioiden ympärillä, jotta ei vedettäisi lokaan niitä, joilla on aivan asiaakin ja jotka ovat monet.

Katolilaisuudesta kuitenkin vielä pari yllättävää täkyä, jotka sattuivat silmiin todistamaan oikeaa tietä: Edmund Burken epäiltiin kääntyneen katolilaiseksi, Ernst Jünger kääntyi hieman yli 100-vuotiaana ja John von Neumann kuolinvuoteellaan. "Mikä sä vi**u olet muka noita vastaan vi**u väittämään?" kysyisi varmasti suomalaisen älymystön nuorempi kaupunkilaisedustaja. Ja itse totean, että en mikään.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Syyllistyykö rikokseen, jos kysyy Sofilta, että miten virolaiset hoitivat juutalais- ja mustalaiskysymyksen kotimaassaan ennen toista mailmansotaa? Oliko puhdistavaa ?

Kekke kirjoitti...

"Syyllistyykö rikokseen, jos kysyy Sofilta, että miten virolaiset hoitivat juutalais- ja mustalaiskysymyksen kotimaassaan ennen toista mailmansotaa? Oliko puhdistavaa ?"

Virolla ei tainnut varsinaisesti olla Zegeuner- tai Judenfragea (mustlasküsimus, juudiküsimus)
Vähemmistöjä ei vainottu valtion taholta, väestön piirissä vapsien kaltaiset mustapaitaradikaalit ärhentelivät mutta eivät aiheuttaneet pogromeja - pienimuotoisen vallankaappausaikeen Pätsin hallintoa vastaan kylläkin, muistaakseni Paavo Susitaivalkin oli hankkeessa statistina muutaman muun iikollin kanssa.
Natsimiehityksen aikaiset kollaboraattorit ovatkin sitten toinen juttu - ihan siinä missä NKVD:n paikalliset informantitkin.

Tiedemies kirjoitti...

No, Aldous Huxley pyysi 100 mikrogrammaa LSD:tä kuolinvuoteellaan. Kukin kuolee tyylillään.

IDA kirjoitti...

No, Aldous Huxley pyysi 100 mikrogrammaa LSD:tä kuolinvuoteellaan. Kukin kuolee tyylillään.

Jünger ehti myös olla näitä korkeakirkollisemman Hoffmannin happotestaajia. Sitä se teettää, kun näkee Halleyn komeetan kaksi kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

Anokollega 26. marraskuuta 2009 16:59 ei tunne Viron historiaa. Itsenäisessä Virossa juutalaiset olivat virallisesti tunnustettu kansallinen vähemmistö, jolla oli kulttuuriautonomia. (Mustalaisia oli tällaiseen asemaan liian vähän, eikä omankielinen koululaitos olisi heitä välttämättä kiinnostanutkaan.) Tälle pani sitten stopin J.Stalin tunnettuun tapaansa: juutalaisia karkotettiin suhteellisesti enemmän kuin muita virolaisia (olivat urbaania ja pahasti porvarillista sakkia).