lauantai 29. marraskuuta 2008

Konfutse ja Sun Tzu

Varoitus lukijalle:

Enää ei voi oikein kirjoittaa mitään ilman, että lukijaa pitäisi pitää kädestä kiinni. Seuraava teksti on erittäin karkea yksinkertaistus ja mikäli haluaa ottaa siitä selvän kannattaa itse tutustua Kiinan aatehistoriaan. Tekstillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Se voi aivan hyvin perustua väärinkäsityksiin.

Konfutselaisuuden ja niin sanotun strategisen ajattelun välinen ristiriita läpäisee koko Kiinan kirjoitetun historian. Ne siellä oikeasti tappelevat noista. Konfutse pitäytyy moraaliin, jonka pitäisi ohjata käytäntöä, strateginen ajattelu taas lähtee siitä, että käytäntö rakentaa moraalin, joka heille on kuitenkin sama kuin Konfutsella.

Kysymys yksinkertaisimmillaan on siitä onko oikein pitäytyä aina niissä moraalisesti oikeissa asemissa vai onko oikein tehdä järkeviä, strategisia siirtoja vaikka ne olisivat näennäisesti oikeaa moraalia vastaan. Tähän kysymykseen ei ole vastausta.

Kolmas asia on taolaisuus, joka on lähinnä hihhulointia ja nykyään kai puhdasta länsimaalaisuutta. Sitä ei sen enempää konfutselainen, kuin strateginenkaan suuntaus ole koskaan oikein hyväksynyt.

Ei kommentteja: