perjantai 28. marraskuuta 2008

"Ilta-Sanomat"

Poliisi käy parhaillaan läpi Helsingin tulevan kaupunginvaltuutetun, Jussi Halla-ahon (ps, sit) asetekstejä. Halla-aho on kirjoittanut useita väkivaltaa ja aseharrastusta ihannoivia tekstejä. Halla-aho on innokas aseharrastaja.

- Totta kai hänen aselupaansa pitää miettiä. Olemme saaneet vihjeen näistä teksteista ja käymme niitä parhaillaan läpi. Pohdimme, onko tällaista henkilöä syytä pelätä vai onko kyse pelkästä retoriikasta, sanoo rikoskomisario Vesa Hietala Helsingin poliisista.

- Kaikki tällaiset puheet on otettava vakavasti.

Halla-aho on kirjoittanut muun muassa:

Tehtaanpuiston homon kanssa mietin hetken, että jospa hakisin yläkerrasta pyssyn ja ampuisin päähän. Olisiko sitä seuraava hekuma niin suuri, että se ylittäisi vankilareissusta seuraavan harmituksen? Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino.

Halla-aho on kertonut, että hän ei menisi väliin, jos näkisi raiskauksen. Pahinta olisi, jos hän joutuisi maksamaan afrikkalaiselle raiskaajalle kivusta ja särystä korvauksia.

"Tuollaisessa tilanteessa voisin hyvin kuvitella menettäväni kokonaan itsehillinnän ja ottavani hengiltä sekä tuomarin, kipua ja särkyä kärsineen saastan että häntä puolustavan oikeusavustajan."

Espoolaisen ensi kauden kaupunginvaltuutetun Teemu Lahtisen (ps) tutkintapyyntö Vihreän langan kolumnista ei johda toimiin. Poliisin mukaan Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton pääsihteeri Jehki Härkönen ei ole syyllistynyt rikokseen.

Lahtinen pyysi poliisia tutkimaan, suunnitteleeko Härkönen perussuomalaisten joukkotuhontaa tai kiihottaako hän kansanryhmää vastaan. Härkönen kirjoitti kolumnissaan: "Jos haluamme oikeasti tuhota perussuomalaiset, meillä täytyy olla keinoja parantaa heidän äänestäjiensä taloudellista asemaa".

- Teksti ei aiheuta toimia. Ei tuossa kukaan ole syyllistynyt rikokseen. Asiayhteydestä voi päätellä, että kyse on poliittisesta kielenkäytöstä ja kolumnissa puhutaan puolueen kannatuksen vähenemisestä, ei joukkotuhonnasta, tutkinnanjohtaja Hietala kuittaa.


Juupa juu. Naurattaa edelleen vaikka kyseessä ei varmaan sama vihjeitä jakeleva vihervasemmiston sankari olekaan. Saman tasoinen kuitenkin. Olisi jotenkin loistavaa, jos onnistuisi samaan nämä vihjeiden antajat, tutkintapyyntöjen tekijät ja "Ilta-Sanomat" pelaamaan omassa, keskinäisessä sarjassaan niin, että tavallisten, rauhallisten ihmisten ei tarvitsisi ollenkaan välittää muusta kuin siitä viihdearvosta, jota nuo pöntöt tuottavat.

Oikeastaan en nyt viitsi sanoa enempää kuin, että klassinen mekaniikka vittu kokonaisuudessaan pakolliseksi kirjoitettavaksi aineeksi lukioon ja toimittajille pääsyvaatimukseksi sen lukion suorittaminen. Se on ainoa paluu sivistykseen. Tekstin vivahteita tajuamattomat totiset toverit jäisivät silloin oleellisella tavalla omaan arvoonsa.

Ja toki myös sosiobiologian itseopiskelun voisi kieltää vaikka lailla, jos se siinä vaiheessa enää olisi tarpeellista.


PS.

Tuosta tekstistä vielä. Ja vakavammin:

Halla-aho on kertonut, että hän ei menisi väliin, jos näkisi raiskauksen.


Kuinka moni menisi? Käsi ylös ja hep vaan kommentoimaan.

Itse en ole koskaan nähnyt raiskausta, mutta olen muutaman kerran kohdannut todella aitoja katuväkivaltatilanteita ja väitän, että ne ovat todella stressaavia kokemuksia. Minusta on äärimmäisen rehellistä fiktiivisesti sanoa, että en menisi väliin, koska se on se ensimmäinen reaktio kuitenkin, jos tosipaikka tulee eteen.

On taas äärimmäisen epärehellistä jeesustella "Ilta-Päivä lehdissä" antaen kuva, että olisi jotenkin väärin olla tekemättä sitä minkä - väittäisin 60 - 70 prosenttia ellei jopa enemmän - joka tapauksessa ilman ulkopuolista pakkoa tekee. Ja väitän, että lehdissä kirjoittavista miehistä 99 prosenttia ei menisi väliin, koska jo ammatinvalinta kertoo herkkyydestä ja väkivallan kaihtamisesta. On ihan turha uhota.

Sitä paitsi Halla-aho kirjoitti tuossa tekstissä, että kutsuisi ilman muuta poliisit paikalle heti. Ja sen jälkeen kuvasi vielä sitä raivoa, jonka hän mahdollisesti kokisi, jos itse väliin mentyään saisi yhteiskunnalta sen palautteen, että oli tehnyt väärin.

Opetelkaa nyt vittu siellä lehdissä itse lukemaan, kun teitä ei koulussa enää opeteta.

Tämä on häpeällistä.

19 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Olen sananmukaisesti sanaton.

Lopetin Aku Ankan tilauksen, jatkossa protestointi keinoni sodomatalon projekteille eivät ole enää laillisia.

Ilkka kirjoitti...

Jään mielenkiinnolla odottelemaan mitäköhän seuraavaksi.

Tiedemies kirjoitti...

Luuletko tosissaan, että lukijat eivät ymmärrä mitä noissa sanotaan, siis ymmärrä "tekstin vivahteita", niinkuin sanot? Siis mukaanlukien ne vihjeen antajat?

Minä väitän että ymmärtävät. Ja rohkenen väittää, että tiedät sen ihan niinkuin minäkin.

Ymmärrämme kaikki mistä tässä on kyse, joten lopetetaan leikkiminen. Tässä on kyse poliittisesta pelistä. Itse hieman häpeän ja olen pikkuisen vihainen, koska vaikka olen halliksen teksteistä sitä mieltä kuin olen, ei tähän poliisia pitäisi sotkea. Kyllä tavanomaisen loanheiton pitäisi riittää.

Sananvapauteen kuuluu se, että paskiaisia pitää sanoa paskiaisiksi. Hallis on paskiainen, mutta ei sitä silti pidä linnaan pistää tai sakottaa. Ja ei paskiaiselta saa pyssyä ottaa pois vain siksi että se on paskiainen. Moni ajattelee tuollaisia. Jos kirjoittaa tuollaista verkkoon, on vähän puupää, mutta ei se vielä tarkoita että se on vaarallinen.

Minulla on täällä käsi ylhäällä, Hep. Olen väkivaltaa saanut kokea ja nähdä, en paljon, mutta sen verran, että vaikka se stressaa ihan hitosti, niin enemmän stressaa jos ei tee mitään. Tilanteissa on tietenkin nyansseja, ettei tätä voi kategorisesti sanoa näin vaan. Mutta jos tossa nyt yksi tai kaksi kaveria roudaisi metsään sätkivää tai tajutonta naista, niin menisin. En varmaan edes pärjäisi ilman kättä pidempää, mutta turpaan ottaminen sattuu vähemmän kuin se ettei tee mitään.

Olen sitäkin kokeillut nuorempana. En raiskauksen kohdalla tosin.

Unknown kirjoitti...

Hyvin on Taisto Sinisalon opit ja metodit omaksuttu:

Valta otetaan poliittisten vastustajien hiljentämisellä; on nojattava ennen muuta nuoreen polveen, joka ei tiedä historiasta eikä edes 50-luvusta. Etsikkoaika oli ollut 1940-luvulla, nyt se oli tullut uudelleen.

IDA kirjoitti...

Luuletko tosissaan, että lukijat eivät ymmärrä mitä noissa sanotaan, siis ymmärrä "tekstin vivahteita", niinkuin sanot? Siis mukaanlukien ne vihjeen antajat?

Siis totta kai lukijat ymmärtävät tekstin vivahteita. Hehän ovat ajattelevia ihmisiä. "Ilta-Sanomien" toimittajat ja vihjeen antajat eivät ymmärrä.

"Ilta-Sanomien" teksti on metatekstiä, jossa vääristellään muiden sanomisia, jotta voitaisiin antaa sellaiselle lukijalle, joka ei tunne asiaa, vääristelty kuva itse asiasta.

Kyllä tavanomaisen loanheiton pitäisi riittää.

Tuo nyt ei enää ole tavanomaista loanheittoa. Tuo on järkyttävää paskaa.

Sitä paitsi en ole koskaan pitänyt tuollaisesta loanheitosta. En jaksa itse kelata tekstejäni taaksepäin, mutta olen todennut samaa eri tapauksissa. Viimeksi kai Ilkka Kanervan - jota poliitikkona lähinnä halveksin mutten ihmisenä tunne - tapauksen kohdalla.

Ja tässä on nyt kuitenkin kyseessä henkilö, joka ei varmaan koskaan ole itseään julkisuuteen tyrkyttänyt muuten, kuin kirjoittamalla mielipiteensä ja asettumalla ehdokkaaksi demokraattisiin vaaleihin.

Noilla "Ilta-Sanomien" teksteillä taas ei ole mitään tekemistä hänen mielipiteidensä kanssa muuten kuin, että ne pyrkivät epätoivon vimmalla vääristelemään niitä.

Ajattele nyt itse. Valitettavasti ehdit tuhota vanhan blogisi. Olisin 10 sekunnissa kaivanut sieltä miekkaa hiovan norsupyssyllä ampujan, joka kirjoittaa X ja joka kuvittelee pienessä mielessään siksi olevansa parempi kuin muut vaikka ajattelee kuitenkin todellisuudessa Y.

En siis itse ajattele niin, mutta olisin kepeästi pystynyt tekemään niin. Tiedät sen itsekin.

Ja jos kaikki tekisivät niin, niin tuollaisessa pahantahtoisessa ilmapiirissä kaikki kunnon ihmiset katoaisivat politiikan, jonka kai edelleen pitäisi olla yhteisten asioiden hoitoa, huitsin vittuun.

Minulla on täällä käsi ylhäällä, Hep. Olen väkivaltaa saanut kokea ja nähdä, en paljon, mutta sen verran, että vaikka se stressaa ihan hitosti, niin enemmän stressaa jos ei tee mitään.

Pointti on siinä, että sinäkään et voi tietää sitä etukäteen vaikka miekkailisit - herkullinen vihje muuten "lehdistölle" tuo miekkailu ;) - maailman tappiin. Siis todellisessa kuolemanvaarassa.

Tuossa paskajutussa annettiin ikään kuin ymmärtää, että nyt meidän jokamiesten, jotka aina olemme urheita pitäisi tuomita mies, joka ei muka - siis itse kuvaamassaan fiktiivisessä tilanteessa - mene väliin ja joka samassa jutussa vielä selkeästi, jopa idiootin ymmärtämällä tavalla, kertoo kuinka hänen mielestään katuväkivaltaan väliin menon pitäisi olla yhteiskunnan ( tai yhteisön ) asia.

Se on aivan helvetin häpeällistä.

Anonyymi kirjoitti...

No eipä tuossa kai se pointti ollutkaan se, ettei mennyt väliin raiskaukseen, vaan se, että hän blogissaan jutuseli (vältän tarkoituksella sanaa "uhkaili", jottei persut haasta oikeuteen) aseen käytöstä tilanteen ratkaisijana loppupeleissä. Jos haluatte asiallista keskustelua, keskustelkaa asiallisesti, älkääkä lähtekö tuollaiselle eipäs-juupas-linjalle. Jos kuka tahansa muu (esim. puna-virhe-rödat) olisivat julkaisseet tuollaista asekirjoittelua netissä, kukaan ei ihmettelisi, miksi poliisin pitää tutkia asia. Varsinkin, kun tällaisia kirjoitelleella henkilöllä sattuu olemaan aseita... Sanoisin, että v....n i......t, mutta kun en kehtaa.

IDA kirjoitti...

Anonyymi:

Minusta on inhottavaa selittää mitä joku toinen on kirjoittanut.

Silti yritän vääntää tämän rautalangasta: Jussi Halla-aho kirjoittaa asioista, joista suurin osa meistä ei koske edes kirveellä uhaten. Esimerkiksi itselläni olisi paljonkin sanottavaa noista raiskauksista, mutta en vain viitsi, enkä uskalla...tai jotain...

Itse asiassa en ole kiinnostunut niistä. En edes tiedä tapahtuuko niitä enemmän kuin ennen vaiko ei tapahdu. Tiedän vain sen, että täällä ei raiskata yhtään ketään.

Olen kuitenkin kiinnostunut, koska se on ainoa asia millä on merkitystä, että ne jotka jäävät minun tai sinun jälkeen eivät sylje minun tai sinun haudalle.

"Ilta-Sanomat" sylkee jokaista ajattelevaa ihmistä suoraan silmille.

Tiedemies kirjoitti...

Minä en ole samaa mieltä.

Kirjoittaja X on kirjoittanut, että hänellä on pyssy. Hän on kirjoittanut, että on käynyt mielessä ampua homo. Hän on kirjoittanut, että ei menisi väliin raiskaukseen koska pystyy mieleen tulee, että voisi lopulta päätyä tappamaan raiskaajan, tuomarin ja asianajajan.

Tämä on tietenkin kärjistys ja ruma sellainen. Sellaisten kirjoittaminen on vähän typerää. Sitä luetaan kuin piru raamattua. Varsinkin sitä luetaan kuin piru raamattua, kun kirjoittaja X edustaa nyt poliittista suuntausta, joka on toimittajien piirissä epäsuosiossa.

Ei sitä näin lueta, kun halutaan keskustella. Mutta sitä luetaan näin silloin, kun heitetään lokaa.

En tykkää loanheitosta, mutta se ei ole laitonta, eikä sen pitäisi olla. En tykkää siitä, että tehdään poliisijuttuja näistä. Poliisin pitäisi sanoa herkemmin suoraan, että ei tässä poliisia tarvita.

Mutta silti, ei kannattaisi kirjoittaa sellaisia juttuja. Tohtorit ja te muut, jotka kiehua kihisette näistä jutuista, te kuitenkin kihisette ja puolustelette kusipäätä.

Puolustaisin minäkin, jos näistä jutuista mentäisiin oikeuteen, siis siinä mielessä, että kusipäisyys ei ole rikos.

Mutta on se jumalauta, jos ei kusipäätä saa sanoa kusipääksi. Lehdistöllä on vapaus kirjoittaa mitä ne haluavat. Sodomatalot taikka muut, ihan mitä ne haluavat.

Vaan mitäs jos iltalehden toimittaja kirjoittaisi kolumnissaan "kun nyt maahanmuuttajat raiskaavat, raiskaisivat edes X:n vaimon/tyttären"? Tai jos kirjoittaisivat, että "jos mamut pahoinpitelisivät X:n en menisi väliin"?

Vasarahammer kirjoitti...

Tiedemies:
"En tykkää loanheitosta, mutta se ei ole laitonta, eikä sen pitäisi olla. En tykkää siitä, että tehdään poliisijuttuja näistä. Poliisin pitäisi sanoa herkemmin suoraan, että ei tässä poliisia tarvita."

Itse asiassa en ole kauheasti eri mieltä yllä olevan kanssa. En kuitenkaan malta olla jatkamatta.

Eikös se ollut Vihreät Naiset, joka lähti tekemään politiikkaa tutkintapyynnöllä?

Jutuista voi aina tehdä johtopäätöksen lehtien journalistisesta tasosta. Lehdistön heikkotasoisinta osaa on perinteisesti kutsuttu keltaiseksi lehdistöksi.

Erkkomedian lehdistä ainoastaan Aku Ankka tulee meille. Sen lopetus on harkinnassa.

Anonyymi kirjoitti...

Halla-aho on itse kaivanut oman kuoppansa. Hän on mokannut, eikä nyt pysty sitä myöntämään. Selitykset ja selitysten selitykset sen kuin jatkuvat, ilman että Hallis tajuaisi miten ne vain pahentavat asiaa. Taisi jätkällä nousta kusi päähän, kun liian kauan hengaili pelkästään omien selkääntaputtajiensa kanssa.

Halla-aho on taitamattomuudellaan vienyt maahanmuuttokriittistä politiikkaa vuosia taaksepäin tässä maassa. Saatanan tunari.

Tiedemies kirjoitti...

Pointti on siinä, että sinäkään et voi tietää sitä etukäteen vaikka miekkailisit - herkullinen vihje muuten "lehdistölle" tuo miekkailu ;) - maailman tappiin. Siis todellisessa kuolemanvaarassa.

Ei minun miekkailuharrastuksellani ole mitään tekemistä väkivallan kanssa.

Minun nuoruudessani monikulttuurikriittisten kanssa tapeltiin välistä kadulla ihan oikeasti, verissäpäin. Menin silloin kerran väliin, kun sisulaiset pieksivät naapurin poikaa kuin vierasta sikaa. Sain arvenkin leukaani.

Se ei ole kivaa. Mutta ei ollut vaihtoehtoja. Jos naapurinpojalle olisi käynyt niinkuin joillekin kävi, olisi omatunto musta varmaan vieläkin.

IDA kirjoitti...

Menin silloin kerran väliin, kun sisulaiset pieksivät naapurin poikaa kuin vierasta sikaa. Sain arvenkin leukaani.

"Ilta-Sanomiin" töihin? ;)

Oli miten oli lehdistön taso on alle kaiken arvostelun.

On itse asiassa mahdoton pitää noita enää informaation lähteenä. Suomessa on niin pienet piirit, että "Ilta-Sanomat" lokaa tuossa myös muun lehdistön.

Olen ennenkin sanonut, että siirtyminen reilulle Weekly World News linjalle olisi askel kohti sivistystä.

Vasarahammer kirjoitti...

Metalliliiton mies sanoo siis, että me ollaan hävitty tää peli. Minusta maajoukkueella on vielä hyvät mahdollisuudet kisoihin.

IDA kirjoitti...

Ei minun miekkailuharrastuksellani ole mitään tekemistä väkivallan kanssa.

Ei kukaan väitäkään, että on. Sinun kirjoituksistasi vain olisi helppo tehdä sellainen juttu, joka saisi asian näyttämään sellaiselta.

Eli olet tavallaan jo valmiiksi suljettu ehdokkuuden ulkopuolelle mitä demokraattisiin vaaleihin tässä maassa tulee. ;)

IDA kirjoitti...

Metalliliiton mies sanoo siis, että me ollaan hävitty tää peli. Minusta maajoukkueella on vielä hyvät mahdollisuudet kisoihin.

Jep. Vihreiden naisten peli vain alkaa olla sellaista, että sitä ei kukaan viitsisi pelata.

Tiedemiehelle vielä: Totta, että paskiaista pitää voida sanoa paskiaiseksi. Tuo juttu oli kuitenkin uutinen, ei kolumni.

Valkea kirjoitti...

Sanoma osakeyhtiö toki jatkaa mustamaalauskampanjaansa, mutta se ei tule tehoamaan. Kiinnittäkää huomio myös sunnuntain Hs:n artikkeliin (linkki vieraskirjassa), jossa Halla-aho yritetään saada näyttämään asiasisällöltään typerältä.

Kommentoin tapausta laajemmin Hs:n "homon ampumis" artikkelin yhteydessä Tietolähde -nimimerkillä. Jos kommentti yleensä julkaistaan, se tulee näkyviin myöhemmin tänään, kun moderoijat aloittavat työnsä. On melko todennäköistä, että se sensuroidaan, koska se on kriittinen Sanoma konsernia kohtaan.

Tiedemies kirjoitti...

Halla-ahon vahvat puolet eivät pääse oikeuksiinsa siksi, ettei hän ole ollut riittävän kohtelias, so. on kirjoittanut liian 'räävitöntä' tekstiä. Tekstin paikoittainen karkeus muodostaa useimmille ihmisille niin korkean kynnyksen, että "ajatus siellä taustalla" ei pääse oikeuksiinsa.

Hän on ilmaisuillaan tehnyt kakkalehdistön työn vähän turhan helpoksi tässä suhteessa. Ei kai hän voinut olettaa, että lehdistö kohtelisi häntä silkkihansikkain tai edes reilusti, sen jälkeen kun hän oli mediaa sättinyt?

Se on sääli, koska Halla-ahon mediakritiikki on hänen kirjoituksissaan minusta ehkä kaikkein paras ja substanssiltaan tärkein anti.

IDA kirjoitti...

Hän on ilmaisuillaan tehnyt kakkalehdistön työn vähän turhan helpoksi tässä suhteessa. Ei kai hän voinut olettaa, että lehdistö kohtelisi häntä silkkihansikkain tai edes reilusti, sen jälkeen kun hän oli mediaa sättinyt?

No ei kai nyt sentään lehdistön pitäisi loukkaantua, jos sitä arvostellaan?

Pitäisi kai yrittää muistaa, että kirjoittaminen on myös tyylikysymys ja jokaisella on oma persoonallinen tyylinsä.

Ainakaan itse en edes juuri ajattele mitään rapatessani tekstiä tähän blogiin. Mutta oletan olevan itsestään selvää, että en tietenkään pidä kaikkia "Ilta-Sanomissa" työskenteleviä "håmåina" vaan ihan tavallisina, kunnon ihmisinä lähinnä. Lehti itsessään on kuitenkin paska ja parantamisen varaa olisi reilusti.

Eikä median tietenkään pidä kohdella ketään poliitikkoa silkkihansikkain, mutta tietyt journalistiset periaatteet asiallisuudesta ja tasapuolisuudesta kannattaisi säilyttää. Noin yleisesti lehdistö ei enää välitä tietoa poliitikkojen tekemästä politiikasta, vaan heidän yksityiselämästään ja henkilöistään. Ja se on suuri sääli koko suomalaisen sivistyksen kannalta.

Valkea kirjoitti...

Kirjoitukseni julkaistiin, mutta rankasti sensuroituna. Kirjoitus muuttui sensuroinnin seurauksena rakenteeltaan hiukan onnahtavaksi. Kirjoitus oli kokonaisuudessaan täysin asiallinen ja ainoa syy sensurointiin oli poliittinen. Sensuroiduissa osissa kerroin mm. minkälainen Halla-aho on reaalimaailmassa ja suosittelin tutustumaan Halla-ahon kommentteihin häntä koskevista kirjoituksista.