keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Kommentti keskusteluun II ( evoluutiosta )

Keskustelun yläpuolelle asettuminen on vastenmielistä, mutta teen sen nyt. Keskustelu evoluutiosta ja uskosta inspiroi. Pohjaksi oma, yleinen näkemykseni.

Vaikka on täysin selvää, että luonnontieteissä ei kannata olettaa Jumalaa, on ihan yhtä selvää, että niissä ei kannata hirttäytyä teorioihinkaan. Mikäli evoluutio halutaan nähdä biologiana, eikä minään yhteiskunnallisena meemi/geeni - teoriana, on oleellista tutkia evoluution mekanismeja. Niitä tutkiessa on ihan aikuisen oikeasti lähes sama mitä tutkija olettaa näiden mekanismien taustalle. Ne kyllä paljastavat itse itsensä oli tutkija sitten ID-uskovainen tai evoluutiouskovainen. Oman käsitykseni mukaan tiede on nimenomaan tuollaista työtä, jossa tutkitaan asioita. Se vaatii uteliaisuutta ja ehkä vilpittömyyttäkin.

Teorioita tietenkin tarvitaan, koska tietämystä pitää rakentaa. Itse pidän evoluutioteoriaa, jonka asiantuntija en tietenkään ole, parhaana tapana lähestyä asiaa siitäkin syystä, että Jumalan olettaminen johtaa luonnontieteissä varmaan helpommin harhaan, kuin Jumalan olettamatta jättäminen. Olen kuitenkin niin kypsä nykyiseen yleiseen eetokseen jonkin evoluutioteorian ehdottomasta totuudellisuudesta, että olisin melkein valmis kieltämään sen kokonaan, koska sellainen kielto voisi tuoda ihmisille järkeä päähän. Ihmisiä ne nimittäin ovat muutkin, kuin kypsät, asioihin perehtyneet teoreetikot.

Itse uskovaisena en näe mitään syytä pelätä, että luonnon tutkiminen voisi tuoda mitään ongelmia, vaan se on enemminkin puhtaasti hedelmällistä. Ilokseni olen käsittänyt niin, että myös kirkko on tätä mieltä. Yhteiskuntatieteet, jollaisiin evoluution tutkiminen teorioineen valitettavasti yhä enenevässä määrin vaikuttaa kuuluvan, ovat sitten eri juttu. Ne ovat osoittautuneet monin tavoin ongelmallisiksi, niin uskovaisille, kuin uskottomillekin.

Teoria on lopultakin vain väline.

7 kommenttia:

Ilkka kirjoitti...

Mites jos Bilbao yllättäis Barcan kotonansa Espanjan Cupissa, eka matsi meni 0 - 0, mitä sanoo oraakkeli?

IDA kirjoitti...

Tuo on mahdollista. Pakko kyllä sanoa, että riippunee osittain siitä, miten vahvasti Barca panostaa Cupiin.

Veikkaa pokkana 2 - 0. Ensin häivähti mielessä 1 - 0, mutta Barca yrittää toki vierasmaalia niin innokkaasti, että Athletic tekee toisen.

Liigassahan tilanne on hyvä. Valitettavasti sunnuntait on niin täynnä puuhaa ( levollista toki ;) ), että ei ehdi katsella pelejä.

Jaska Brown kirjoitti...

Nostan hattua avarakatseiselle kirjoituksellesi.

IDA kirjoitti...

Nostan hattua avarakatseiselle kirjoituksellesi.

Kiitos. Tuon saman olen sanonut varmaan noin 73 kertaa tuolla keskustelussakin :D

Pitäisi ehkä keskittyä kirjoittamaan näkemys pidemmin ja perustellummin. Uskonto/ateismi - keskustelut lennossa ovat aina lopulta jotenkin masentavia. Samoin uskonnollisen näkemyksen esittäminen nykyään lähes mistään aiheesta. Siis jos haluaa tulla tuollaisessa keskustelussa ymmärretyksi, mikä nyt ei tietysti ole välttämätöntä ;)

Tiedemies kirjoitti...

Tämähän on NOMAn idea, ja se on kosher. Itse en jaksa jaotella mieltäni useampaan lokeroon, jossa yhdessä jokin on olemassa ja toisessa taas ei, joten passaan tämän kierroksen kuin ehtoollismaljan, mutta juokaa siitä, jos se teidät onnellisiksi tekee.

Hyvää joulua.

IDA kirjoitti...

"Tämähän on NOMAn idea, ja se on kosher. Itse en jaksa jaotella mieltäni useampaan lokeroon, jossa yhdessä jokin on olemassa ja toisessa taas ei"

En tiedä onko varsinaisesti NOMAn idea. Voi ollakin. Itse en kuitenkaan pohjimmiltaan näe, että nämä pitäisi jotenkin jakaa lokeroihin.

Kyllä minusta siis Jumala on olemassa enkä missään tapauksessa vaihtaisi tuota totuutta mihinkään tutkimukseen tai uteliaaseen etsimiseen. Ei tarvitse jakaa mieltään eri lokeroihin, jos tekee tuollaisen oletuksen, että tukiessaan luontoa ei ota mitään Jumalan osuutta "mekanismeihin" huomioon. Kyseessä on vain käytännöllinen jako.

Magisteriasta ( maallisesta ) sen verran, että kirkon pitäisi tietenkin olla siitä vapaa todelliseen Kuningaskuntaa asti. Joulu on sitä kohti kulkemista, joten Hyvää Joulua ;)

Imulippo kirjoitti...

"Mites jos Bilbao yllättäis Barcan kotonansa Espanjan Cupissa"

Viime kaudellahan Leijonat voittivat odotetusti R. Madridin 1 - 0. Ja se oli vielä liigapeli :)