torstai 2. joulukuuta 2010

50 kirjaa

Mietiskelin huvikseni 50 kirjaa, jotka olisivat jotenkin muuttaneet maailmaa. Huomasin, että Augustinuksen Jumalan valtio on kirjoitettu reilut 200 vuotta ennen Koraania. Onhan tuo toki ennenkin tiedetty, mutta nyt välähti mieleen, että pelkästään tuo tosiasia riittää kumoamaan sen yllättävän usein esitetyn oudon väitteen, että islam ja islamilainen sivistys olisi noin 600 vuotta kristillisestä, länsimaisesta sivistyksestä jäljessä, eikä muita eroja oikeastaan olisi. Väitteen voi tietysti kumota myös tutustumalla 1400-luvun Euroopan historiaan, mutta näin se on kätevämpää.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Keskiajalla islamilainen sivistys oli länsimaista sivistystä korkeammalla tasolla filosofisesti ja teknologisesti. Muslimeilla oli myös jotain etäisesti kansalaisyhteiskuntaa muistuttavaa, mikä täältä lännestä lähes kokonaan puuttui.

IDA kirjoitti...

No jaa. Saattoi olla. Ei tuo Augustinuksenkaan käsitys tietenkään samantien kaikkia mieliä vallannut.

Ja tuo edelläolohan myös todistaa sitä, että kyse ei voi olla niin yksinkertaisesta asiasta kuin, että islam olisi vain satoja vuosia jäljessä.

Äysky kirjoitti...

Väännän tässä kandia kysymyksellä "Saako verkostoitumalla blogille näkyvyyttä?" ja Google analytics osoitti, että blogiini oli tullut tästä osoitteesta valtava kävijävyöry (19) tämän kyseisen viestisi julkaisun tienoolla!

Jaaha, eipä siinä muuta, kiitos linkityksestä, mielenkiintoisia ovat blogosfäärin koukerot.