lauantai 26. kesäkuuta 2010

Selibaattipäiväkirja osa 5 ( kansallismielisyys )

Kissa lähti heti aamukuudelta omille teilleen ja tuskin palaa ennen iltaa. Puutarhassa siis kaikki rauhallista ja hiiret voivat hyppiä pöydällä. Luin uuden Avun. Lintujen laulu ja salossa liehuva Suomen lippu olivat mielenkiintoisempia. Koska kuitenkin erilaiset tikusta latteaa ja kliseistä asiaa vääntävät kolumnistit lukevat maahanmuuttokriittisiä blogeja ja tämä on maahanmuuttokriittinen blogi, niin innostuin kirjoittelemaan.

Kansallismielisille kansallismielisyys tarkoittaa kansojen itsehallintoa, eikä siihen sisälly kansojen välisiä hierarkioita. Kuten Sun Yat-sen on sanonut: Todellinen kosmopoliittisuus on mahdollista vasta, kun kansat hallitsevat itse itseään. Se, että kansallismielisyyden vastustajat asettavat mielissään kansoja hierarkioihin ja arvottavat niitä toisiaan parempina ja huonompina ei ole lainkaan kansallismielisten ongelma.

4 kommenttia:

Michelange kirjoitti...

"Kansallismielisille kansallismielisyys tarkoittaa kansojen itsehallintoa, eikä siihen sisälly kansojen välisiä hierarkioita."

Komps. Mutta "itsehallinto" eli autonomia ei välttämättä edellytä kansakunnalle täyttä suvereniteettia. Olen sitä mieltä, että EU on kaikesta byrokraattisesta sonnasta ja Valistuksen ns. arvojen ylikorostuksesta huolimatta pohjimmiltaan hyvä juttu. Äänestin aikoinaan Suomen EU-jäsenyyden puolesta, vaikka hyvin tiesinkin sen tekevän lopun itsenäisyydestä. Olen vuosien kuluessa joutunut monta kertaa pettymään Unioniin, mutta olen edelleen unionisti, vaikkakin entistä skeptisempi sellainen. Kaikesta huolimatta olen myös kansallismielinen, sillä uskon, että Suomi ilman Eurooppaa on puhdas (termin huonoimmassa mahdollisessa merkityksessä nationalistinen) fiktio.

IDA kirjoitti...

Itseltäni on aika lailla usko mennyt nykyiseen EU meininkiin. Valtioiden eristäytyminen toisistaan ei tietenkään ole mikään vaihtoehto, mutta yhteistyö voisi olla toisenlaisella pohjalla.

Suomi ilman Eurooppaa on puhdas (termin huonoimmassa mahdollisessa merkityksessä nationalistinen) fiktio.

Kymijokihan on idän ja lännen kristikuntien raja ;)

Michelange kirjoitti...

No joo, Kymijoen tuntumassa on toki paitsi valtioiden myös sivilisaatioiden raja. Mutta mikäs raja se Tornionjoki on? Ei mikään. Eikä ole mikään raja Rein-jokikaan.

IDA kirjoitti...

Valtioiden rajat on vain vedettävä jonnekin vaikka kansakuntien rajat ovat enemmän tai vähemmän sumeita. En sanoisi, että läntisen Euroopan rajojen ylittäminen oli liian hankalaa ennen EU:n laajenemista.

Itseäni viehättäisi se malli, jossa EU:n alkuperäiset maat jatkaisivat liittovaltiokehitystä ja muut tekisivät niiden kanssa sopimuksia omineen.

Tosin en esimerkiksi usko, että Saksan, Ranskan ja Italian yrityskulttuurit voitaisiin yhtenäistää ilman, että kaikki häviävät.