torstai 10. kesäkuuta 2010

Jakobiiniroistot

Anonyymi kommentoija kyseli: "Kannattaako arvokonservatiivin olla jakobiinien hyödyllinen idiootti?" En osaa vastata, enkä koe itseäni varsinaiseksi arvokonservatiiviksi, vaan yritän kehitellä itselleni konservatiivista maailmankuvaan ihan kokonaisvaltaisesti, mutta totean kuitenkin, että jakobiiniroistot ;) kirjoittavat usein hyvin.

Itse suhtaudun uskontoon vakavasti enkä näe sitä niin, että sillä olisi tai pitäisi olla mitään yhteiskunnallista välinearvoa. Koko ajatus, että uskontoa jotenkin käytettäisiin hyväksi maallisessa hallinnossa on syvästi vastenmielinen. En edes pysty kuvittelemaan kuka voisi käyttää uskontoa vain välineenä tuhoamatta itseään ja muita.  Siitä huolimatta voisin kirjoittaa suurin piirtein samanlaisen jutun, kuin tuo Hiusten leikkuu, sijoittamalla matematiikan sijalle uskonnon tai ehkä paremminkin tradition ja sivistyksen.

Uskonto on minusta vielä parempi kommunikaatiokenttä kuin matematiikka, koska luovasti toimiminen matematiikassa vaatii suurehkoa älykkyyttä eikä se todellakaan onnistu jokaiselta. Uskonto taas ei juuri mitenkään erottele älykästä ja tyhmää toisistaan vaan yhdistää heitä ja sen piirissä rakentava luovuus onnistuu molemmilta, ja myös meiltä väliinputoajilta.


Tämän(kin) vuoksi suhtaudun tradition hajottajiin erittäin kielteisesti.

5 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Moneksi on minua kutsuttu, mutta jakobiiniksi ei vielä kertaakaan ennen.

Kiitos tästä, kannan nimitystä kuin arvomerkkiä!

Tiedemies kirjoitti...

Palaan vielä tähän:

Koko ajatus, että uskontoa jotenkin käytettäisiin hyväksi maallisessa hallinnossa on syvästi vastenmielinen. En edes pysty kuvittelemaan kuka voisi käyttää uskontoa vain välineenä tuhoamatta itseään ja muita.

Olemme tässä harvinaisen samaa mieltä.

IDA kirjoitti...

Ole hyvä! Muista, että luovuttaja ei ole monarkisti vaan papisti ;)

Tiedemies kirjoitti...

Aina silloin tällöin minusta tuntuu että näissä kulttuurisodissa, joissa mekin eri puolella olemme, on ihan väärät rintamalinjat.

Tai, ehkä vihollisillekin on hyvä joskus jakaa kunniamerkkejä. :)

Anonyymi kirjoitti...

Minua Anonyymia saatte kiittää siitä että IDA tuli taas vähän lisää kaapista ulos ja paalutti rajan traditionalisteihin päin. Nyt alkaa hänen sijaintinsa kartalla paikantua selvemmin.

En edes pysty kuvittelemaan kuka voisi käyttää uskontoa vain välineenä tuhoamatta itseään ja muita.

Totta, eihän uskonto ole väline vaan päämäärä, ihmisen kaikki, se mikä erottaa meidät eläimistä. Niin, se ei ole äly eikä tekniikka vaan usko ja ilmoitus. Jokin uskonto on niilläkin jotka eivät usko Jumalaan tai jumaliin tai epäjumaliin. Jakobiinit palvoivat ennen kaikkea Järkeä, nykyiset jakobiinit Ihmisoikeuksia ja Tasa-Arvoa.

Moneksi on minua kutsuttu, mutta jakobiiniksi ei vielä kertaakaan ennen.

Se mikä 220 vuotta sitten oli äärivasemmistolaisuutta on tämän päivän kokoomuslaisuutta (tai jopa halla-aholaisuutta) ja kaikkea siitä vasemmalle. Nykytodellisuudesta löytyy dantonilaisia ja robespierreläisiä jakobiineja ja radikaalimpia hébertistejä, mutta vastarinta jakobiinisuudelle on viimeisen parinsadan vuoden aikana suureksi osaksi eliminoitu. Tarkoitan että kuinka moni esim. nyky-Suomessa kannattaa Joseph de Maistren ajatuksia, tai edes Edmund Burken? Hätäpäiden kalinaan ainoastaan pinnallisesti perehtyneenä oletin että IDA on jonkinlainen viimeinen mohikaani, historiallinen oikku ja änkyrä, Suomen itseoppinut viimeinen maistrelainen, mutta sen todennäköisyys kai on liian pieni Herran vuonna 2010. Ei "postmoderni" tarkoita muuta kuin modernin täydellistä voittoa, sen muuttumista luonnonlaiksi ja itsestäänselvyydeksi viimeistenkin vastustajien tuhouduttua. Nyt vain kiistellään jakobiinien perinnöstä oman väen kesken.