torstai 3. kesäkuuta 2010

Toinen kommentti naispiispakeskusteluun

Lefebvreläinen nainen II ( hiili )

Tai tämä on sitaatti tekstistä, jonka tuntematon kaimani on kirjoittanut Usko ja rukous - keskustelupalstalle:

"Sanon tämän kaikella rakkaudella ja ilman sen suurempia arvolatauksia. Suurin hyötyjä naispiispasta olisi Suomen naistenlehdet. "Kuinka yhdistää piispuus ja äitys?", "Ruokakaupassa Piispan kanssa", "Piispan vihjeet syysmeikiksi!", "Naisen kosketus tuomiokapitulissa, vanhoille verhoille kyytiä." Myös TV-ohjelmat saisivat uutta sisältöä. Korostan vielä, että kyse ei ole ensisijaisesti piispasta ja hänen sukupuolestaan nouseva ilmiö, vaan median puolelta nouseva juttu. Tosin voi olla, että likipitäen samat otsikot revitään tulevaisuudessa miespiispastakin." 

Enpä olisi itse osannut paremmin sanoa.

2 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Onko vika naisissa vai mediassa? Jos kävisi kuten on kirjoitettu, ja niin varmaan kävisikin, olisiko syynä se, että naispiispa heti alkaisi sen kaltaisen höpöpuuhailun, että media pääsisi siihen nopeasti mukaan? Vaikka median tärkein tehtävä onkin todellisuuden hämärtäminen, olisiko se kuitenkaan niin vahva, että se kykenisi murtamaan vastahakoisen ja uskonnollisiin kysymyksiin keskittyvän naispiispan vastarinnan?
Fellinin Roman hurja muotinäytös Vatikaanissa ei liene satiirina aivan kokonaan vailla tosipohjaa...

IDA kirjoitti...

Ajattelin ihan samaa. Ja sitä onko vika kirkossa vain mediassa. Media suhtautuu piispaan, kuin kehen tahansa julkkikseen, mutta piispalla pitäisi olla arvovaltaa ( tai ellei arvovaltaa - sehän riippuu arvostetaanko kirkkoa - niin jonkinlaista tahtoa ja ylevyyttä ) olla menemättä moiseen.

Talvella eräs katolinen pappi ihmetteli melkein tuohduksissa miten voi olla mahdollista, että Suomen kirkolla ei ole kantaa aborttiin. Siis ei kielteistä, ei myönteistä eikä mitään muodostettua kantaa vaan todetaan vain, että ei ole kantaa; mauton suola, jonka voi heittää pois.

Minusta tämä on yleisempikin ongelma. yhtenäisyyttä vaaditaan täysin toisarvoisissa kysymyksissä kuten naispappeus tai homoliitot, mutta muuten mitään opillista linjaa ei ole ja jotkut papit nyt uskoo uskontunnustukseen, kun toiset taas ei niinkään, eikä kirkko lopulta pystykään ottamaan mihinkään yhteiskunnalliseen asiaan kantaa, koska ei ole mitään mihin se kanta perustuisi ja mistä se kumpuaisi. Aiemmin olisin sanonut, että enempi sosiaalista puuhastelua ja popkitaran soittoa koko touhu, mutten sano enää ;)