keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Historiaa hauskasti ja opettavaisesti


Lueskellessani Facebookista vapaiden suuntien uskovaisten keskustelua jesuiittojen perustamasta vapaamuurarijärjestöstä tuli mieleeni, että Suomi tarvitsisi uusia, historiallisia suurromaaneja.

Historiaahan voi senkin keskustelun perusteella mitä ilmeisimmin lähestyä monin tavoin. 

Historiallisen romaanin kotomaamme kohtaloista voisi perustellusti kirjoittaa vaikka sellaiseen kehykseen, että ruotsalaiset vallankumoukselliset kukistavat väkivalloin valtakunnan laillisen hallitsijan ja häntä puolustavan Suomen vuonna 1600 ja ottavat maan haltuunsa muuttaen pakolla sen uskonnon, hallintokielen ja hallintojärjestelmän. Sen jälkeen suomalaisia pakko-otetaan vallankumoukselliseen ruotsalaisarmeijaan taistelemaan venäläisten puolesta Puolaa vastaan ja puukottamaan vallankumouksellisten armeijassa selkään turkkilaisia muhametteja vastaan taistelevia kristikunnan joukkoja. Joku virkaintoinen ruotsalaisvänrikki voi vaikka lausua: "Jos se vaan pojat miestä riippuu, niin Wienin portit eivät iskua kestä!" Tähän aikaan voi muutenkin sijoittaa mitä moninaisempia ihmiskohtaloita, mutta lopulta jopa Ruotsin kapinallisen kuningaskunnan sivistynein hallitsija pakenee tätä jäätävää poltetta läntisen Euroopan vapauteen ja kaiken pohjoisen valtiollisen tohinan ylle laskeutuu tylsän unohduksen harmaa verho, joka lopulta synnyttää DDR:n trilogian, tai ehkä jopa laajemmankin romaanikokonaisuuden, viimeisessä osassa, jolloin Suomi on jo onnellisesti saavuttanut oman itsenäisyytensä viimeisen laillisen hallitsijansa silti surullisella tavalla unohtaneena. 

Koko vallankumouksellisten hallitsemana aikana vain metsissä on kulttuuria säilyttävää elämää, jonka vasta kansallinen herääminen 1800-luvulla tuo rannikoilla ja kaupungeissa pinnalle ja näkyvään kukoistukseen, mikä on asia, jolle teoksessa voisi omistaa vaikkapa viisikin runoa.

Näkökulmakysymys tämä vain on. Faktoja juoksevan proosan taustalle löytyisi varmasti yhtä paljon kuin Topeliuksen aivan ansiokkaalle kuvaukselle maamme historiasta ja jesuiitoista, ja enemmänkin.

2 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

Eikö se siis ollutkaan niin, että jesuiitat perustivat Illuminatin maailman valloittamiseksi ja juutalaiset perustivat vastavetona vapaamuurarit omaa maailmanvalloitustaan varten, jonka käsikirjaksi laativat Siionin Viisaiden Pöytäkirjat?

Anonyymi kirjoitti...

Jaa-a. Jospa Sigismundin Puola-Suomi olis toteutunut. Olis meinaan ollut saatavilla koko Euroopan hurjin ratsuväki-combo. Hakkapeliitat ja siivekkäät husaarit. Paras kevyt ratsuväki ja paras raskas ratsuväki. Miltä kartta näyttäisi nyt ja olisiko luoteisille maakunnille myönnetty itsenäisyyttä. Ehkä tukkisaaressa kipuiltaisiin pakkosuomen kanssa. Peloteltaisiinko anatoliassa lapsia pahoilla hakkapeliitoilla.

Ainakin kirkoissa olis parempaa musaa:
Dies Irae! dies illa
Solvet saeclum in favilla...

On jykevämpää julistusta kuin nykyvirret

Pyssymies