keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Pilkka


Törmäsin sattumalta suomalaiseen työväenlauluun Baskipappi. Laulu on ehkä tökeröintä Jumalanpilkkaa mitä Suomessa on koskaan tehty, sillä sen sanoituksen idea perustuu Kristuksen ruumiin käyttämiseen murhan välineenä. Laulaja on joku tyhjäpäinen nainen, joten hänet voitaneen katsoa viattomaksi. Sanat on tehnyt Pentti Saaritsa ja niiden taiteellinen taso jää selkeästi alle Seppo Lehdon tuotannosta ollen sitä ainoastaan räävittömämpää ja törkeämpää. Tämä Saaritsa sai varmaan apurahaa puurtaakseen riimejään, Sepi taas sai vankilaa. Joka tapauksessa helppo ymmärtää suomalaisen kulttuurielämän lamaantunut tila, kun ajattelee, että noin avuttomalta pohjalta täällä ponnistetaan.

Laulu itsessään on traditionaalinen sävelmä. Luultavasti jostain Latinalaisesta Amerikasta tai Espanjasta. Enpä oikein usko, että niiden maiden kommunistit olisivat sanoituksen kaltaiseen törkeyteen pystyneet. Mutta Suomessa toki, koska täällä ne maat nähtiin sarjakuvamaisina taistelukenttinä; eräänlaisina juopottelu- ja syöpöttelyiltojen hengennostattajina.

Koska kyseisestä esityksestä ei ole tullut tuomiota, vaan palkkio, pidän jokaista Suomen oikeuslaitoksen langettamaan tuomiota jumalanpilkasta poliittisena tuomiona. Mitä ne viime aikoina ovat selvästi olleetkin.

Ei kommentteja: