sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Yritys hyvä kymmenen

Joku on kääntänyt kelloa tunnilla taaksepäin. Kysyn vain onko se oikein?

Yritän ehtiä vaalilautakunnasta illan otteluun, joka siis alkaa suorana lähetyksenä Urheilukanavalta kello 21:50. Ennakkotietona tietenkin se, että ottelun tuomaroi Barcelonasta kotoisin oleva Alfonso Álvarez Izquierdo, jonka saldo tuomitsemissaan Athleticin peleissä on kaksi voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio. Ammattitaitoinen tyyppi siis.

Ulkona on todellakin nousemassa myrsky ja näin aivan vaalien alla voisi tehdä päivityksen suhteesta konservatismin kuuteen, Edmund Burken määrittelemään pilariin:

1. Syvä epäluottamus valtiota kohtaan
- Riippuu oloista, tällä hetkellä yhäti vain syvenevä. Valtio ei nykyään edes pyri kansanvaltaisuuden edistämiseen, mutta toisaalta tänään näemme miten kunnallisvaaleissa käy.

2. Vapaus ennen tasa-arvoa
- Sopii.

3. Isänmaanrakkaus
- Sopii.

4. Usko vakiintuneisiin instituutioihin ja hierarkioihin
- Pitkälti näin. Aika yli sukupolvien on yleensä paras testi arvioimaan asioiden "kelpoisuutta"

5. Skeptisyys edistystä kohtaan.
- Kaksipiippuinen juttu. Teknologinen edistys on ollut mitä mainion juttu. Pakko varaosista koostettuna transhumanistina ollakin tätä mieltä. Jotenkin masiinasta on vain kadonnut henki - tai vähintäänkin henkeä. Tätä epäluuloa edistystä kohtaan on tullut lisää.

6. Elitismi
- Ei todellakaan näillä säkeillä, kuten alempaa helposti huomaakin, mutta yritetään nyt perkele sitäkin.

Vaalilautakunnassa oli yllättävän kiva häslätä. Hieman alle 400 äänestäjän alueen äänetkin menivät aika oikein, eikä äänestäjiä kannata juuri tukistella. Ainoa tyylivirhe tietysti oli valkoinen käsivarsinauha, jota olin pakotettu pitämään. Perussuomalaisten voittoa näyttää pikaisesti katsomalla vähän kaikkialla. Hyvä homma.

Pelistä analyysit vain ohimennen ja sarjataulukon päivitys illan päätteeksi.

Ei tässä auta. Puoliaikatilanne:

Real Madrid 2 - Athletic Club 2

Katselen pelin myöhemmin tallennuksena. Ennakoitu lopputulos tasapeli. Kotka on, ellei Suomen perussuomalaisin niin ainakin perussuomalaisimpia paikkoja. Ääniosuus 8,2 prosenttia ja neljä valtuustopaikkaa. Kiitos tuosta kuuluu kaiketi pääasiassa Freddy van Wonterghemille ja Arto Hirvoselle, jotka ovat jo aiemmin jaksaneet puskea päätänsä seinään ja Juho Eerolalle, joka sai Kotkan kolmanneksi eniten ääniä ja on ottanut perussuomalaisten johtavan paikan hyvin haltuunsa. Ja kannatus tulevaisuudessakin todennäköisesti vain kasvaa. Nopeasti päässä muistista laskettuna oman äänestysalueeni kannatus perussuomalaisille oli reilusti yli kymmenen prosenttia. Alue on sydänkymissä, joten äänimäärän täytyy olla avant gardea ja viitata tulevaisuuteen laajemmassakin mielessä.

Vaalipäivän aamuna kahvilla käydessäni tapsin sattumalta Hirvosen, joka ei alkuunkaan uskonut väitteeseeni neljästä viiva viidestä paikasta. Olisi kannattanut uskoa.

Teemu Lahtinen, Jussi Halla-aho, Johannes Nieminen, Maria Lohela ja ketä kaikkia muita on menossa läpi. Perussuomalaisille valtakunnallisesti todella hieno voitto vaaleissa joiden lähtökohdat - kuitenkin kohtuullisen suppea ehdokasmäärä - eivät olleet mitenkään erinomaiset.

Perussuomalaiset ovat myös olleet aika ulkona perinteisestä mediasta. Aamukahvilla emme löytäneet Helsingin Sanomista yhtään perussuomalaisten mainosta. Televisiossa sellaisia ei ole ollut. Kymen Sanomissakin hyvin vaisusti. Kyse on kuulemma lähinnä rahasta. Mainostaminen on kallista. Perinteisen median ulkopuolelle jääminen voi kyllä olla pidemmän päälle myös rasite, tai rajoite vaikka se nyt onkin osoittanut voimansa monin tavoin. En tiedä. Itse en pidä perinteisen median tavasta käsitellä asioita, mutta toisaalta en aio kyllä koskaan olla ehdokkaanakaan. En usko, että sellaista vaaraa laisinkaan on, mutta toivotaan nyt vaikka varmuuden vuoksi, että puolue ei menetä sieluaan tässä hienossa nosteessa.


Real Madrid 3 - Athletic Club 2.

Mutta kuten jo sanottu, niin tämä peli oli oma juttunsa kuten pelit Madridissa aina. Ensi kierroksella alkaa jo varmaan tapahtua.

Ei kommentteja: