keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Huomio ranskalaisesta intelligentsijasta


Koska edelleenkin on hieman epäselvää mitä nimeä kaikille tutusta ilmiöstä pitäisi käyttää, niin käytän sitä mitä käytin ennen vanhaan, eli ranskalainen intelligentsija.

Kun ranskalaiselle intelligentsijalle näyttää puhdasta raakadataa sisältävän, sinänsä tulkitsemattoman tilaston, joka kaikin tulkinnoinkin kyllä sotisi heidän maailmankuvaansa vastaan, alkaa mieletön marina siitä, kuinka tilastot pitäisi osata tulkita ja vedotaan laajasti tilastotieteen peruskursseihin, joiden sisältöä ei kyllä osata kertoa. Kun taas esittää juuri mihinkään pohjautumattoman väitteen, että Suomessa - vaihda tilalle ranskalaisen intelligentsijan edustajan oma maa - että Suomessa tehtäisiin vuosittain 15 000 raiskausta, eli noin reilut 40 jokaista vuoden päivää kohden, he hyväksyvät sen mukisematta, koska kyseessä on asiantuntija-arvio ja se sitäpaitsi sopii maailmankuvaan.

Kokonaan toinen asia on, että ihmisen maailmankuva on joustava ja muuttuva. Olin ennen sitä mieltä, että koripalloilijat edustavat joukkueurheilun älyllistä eliittiä. Se käsitys on aikojen saatossa hieman horjunut ja Tuija Brax romuttelee sitä kyllä lopullisesti:

Kun demokraattisesti valituilla elimillä ei ole enemmistön luottamusta, se luo pohjaa populismille, joka ei kunnioita demokratiaa. Samalla kaikupohja korruptiolle kasvaa


Brax arvioi Helsingin Sanomien mukaan. Toivottavasti kyseessä on jonkinlainen sammakko tai toimittajien väärintulkinta.

via ja via

Ei kommentteja: