torstai 15. marraskuuta 2018

Vanhurskaat transistorit


Siitä asti, kun löysin Suomen teologisen instituutin youtube-kanavan, en ole kuunnellut juuri lainkaan radiota, vaan pöyritellyt taustalla instituutin luentoja, jotka mielestäni ovat hyviä.

Luterilainen vanhurskauttamisoppi on asia, jota en ole koskaan tajunnut. Tai ainakaan en ole tajunnut itsepäistä keskittymistä siihen. On itsestään selvää, että Jumala on se joka vanhurskauttaa. Vuosisatoja jatkunut teologinen keskustelu tästä tuntuu luvalla sanoen kummalliselta saivartelulta. Se on kuitenkin sanottava, että se tuottaa ilmeisen hyvää ja mielenkiintoista teologiaa, kuten...

Vanhurskauttamisopin perusteet

...osoittaa. Maallikkona minulla ei ole tuohon muuta huomautettavaa kuin, että äärimmäinen monergismi, joka täysin kieltää vapaan tahdon ja kaiken synergismin - kovimmat luterilaiset taitavat pitää jo rukousta "...vuodata armosi sydämiimme..." synergisminä - ei toimi oikein millään tasolla, mikä ilmenee selvästi jo Raamatusta mikä kai on teologian peruskirja. Paavalin tarkoittamat teot taas eivät ole Uuden liiton hyviä tekoja, vaan Vanhan liiton lain tekoja. Muuta kyllä jälkimmäisestä luennossa ei väitetäkään. Lisäksi laitain tähän varauksen, että maallikkona olen ehkä ymmärtänyt jotain väärin.

Luennossa vedetty pakkosiirtolaisuuden hallitsema raamatunhistoriallinen kaari on vaikuttava. En tiedä voiko sellaista johtopäätöstä, että pakkosiirtolaisuus loppui kuin seinään Kristuksen inkarnoitumiseen, tehdä luennossa esitettyjen näkemysten ja tutkimusten pohjalta, mutta ellei, niin teen sen sitten muuten vaan.

Viisauden kirjaa siteerataan, mikä on ilmeisesti erittäinkin oleellista Paavalin yhteydessä. Ronald Knox, joka Toisen maailmansodan aikana käänsi Vulgatan aikansa englannille, totesi käännöstyön aikana leikitelleensä ajatuksella, että kirjoittaisi tekovakavan tutkielman, joka todistaisi vaikeasti kääntyvän Viisauden kirjan olevan Paavalin ennen kääntymystään kirjoittama teksti.

Ohimennen luennossa huomioidaan myös Helsingin Sanomien harhaoppisuus. On aina ilahduttavaa, kun se asia tuodaan julki.

Ei mulla tästä oikeastaan muuta. Hienoa, että yliopistossa, tai ainakin yliopiston liepeillä pöyrii edelleen aitoa sivistystä.

Ei kommentteja: