maanantai 19. marraskuuta 2018

Ramus virens olivarum


Suomalaisen intelligentsijan paljastettua eilen paitsi englannin osaamattomuutensa myös sen, että sen käsiin sopii paremmin harava kuin kynä, on tavallisen maalaismiehen helppo pohdiskella asioita kuin asioita ja kielellä kuin kielellä maassamme. Rimaa ei ole asetettu korkealle.

Luen Raamattua siten, että luen sen läpi ja aloitan sitten jälleen alusta. Hyvä harrastus. Tällä hetkellä olen menossa Sirakin kirjassa, josta kannattaa aina pitää mielessä ainakin tämä:

Alä pyri tuomariksi
ellei sinulla ole voimaa kitkeä vääryksiä
voit joutua vaikutusvaltaisten heiluteltavaksi
ja siten menettää integriteettisi. 

Vaikka näin todella on, niin silti kaikki kovasti pyrkivät Trumpin tuomariksi. Niin kovasti, että tahallisella tai tahattomalla väärinymmärtämisellä ovat valmiita munaamaan itsensäkin. On tietysti täysin asiallista kritisoida presidenttiä, mutta senkin voi tehdä asiapohjalta, jos vain haluaa. Nykyisin kuitenkin vaikuttaa siltä, että arvostellaan kiihkeästi kaikkea muuta, kuin Trumpin politiikkaa. Hän todennäköisesti jopa hengittää väärin.

Mikäli jostakusta ei pidetä hänen sanansa väännetään väkisin hänelle mahdollisimman epäedullisiksi, eikä suopean tulkinnan periaatetta edes pyritä noudattamaan. Mieluummin ymmärretään jopa tahallisesti väärin, kuin annettaisiin asian vain olla. Tahaton väärinymmärtäminen ei ole mikään synti, mutta tahallinen alkaa sitä ainakin lähennellä.

Tahallisia väärinymmärryksiä löytyy kotimaastakin pilvin pimein. Yksi legendaarisimmista on yhä elävä ja ( ainakin teennäistä ) kiukkua nostattava tulkinta puheenjohtajamme Halla-ahon vuosien takaisesta kirjoituksesta ihmisarvosta. Vaikka tulkinnan näkee vääräksi kuka tahansa ei siitä silti haluta luopua, eikä sitä haluta unohtaa. Vastaavia tahallisia väärinymmärryksiä on varmasti kohdistunut myös poliittiseen vastapooliimme.

Oli miten oli: tänään on kuulemma miesten päivä. Koska kalenteriin ei satu tälle päivälle yhtään muistettavaa pyhimystä, niin vietetään sitten sitä ja luvataan, että yritetään miehekkäästi päästä eroon tahallisen väärinymmärryksen synnistä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heitä linkki mestarin ajatuksista, nyt en muista.

IDA kirjoitti...

Se olikin ihmisarvosta, ei ihmisoikeuksista:

http://www.halla-aho.com/scripta/ihmisarvosta.html