keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Jorma Ollila


Törmäsin viime sunnuntaina Pohjoisrannassa vanhaan mieheen, joka raahasi matkalaukkuja kadun viereen. En tunnistanut häntä, eikä tunnistanut afrikkalainen taksikuskikaan, joka ohi käveltyäni huuteli: " Jorma Ollila, Jorma Ollila" kysyäkseen kuka taksin oli tilannut.

Olen ehkä hölmö, mutta pidän erittäin paljon tästä videosta. Siinä kaverit, jotka oikeasti loivat Applen, juttelevat rennosti siitä kuinka se tehtiin. Itse olen ohjelmoinut rahaa vastaan aikana, jolloin muistin optimoimisen hoitivat kääntäjät ja oli selvää, että suljetussa järjestelmässä laskentatehosta ei oikeastaan kannata välittää, koska sitä tulee koko ajan lisää. Voin silti ymmärtää Andy Herzfeldin jutut tuossa videossa.

Omasta näkökulmastani Steve Jobbs ja Jorma Ollila ovat miehiä, jotka pilasivat hyvän idean. Nokia syntyi siitä, että muutama nerokas insinööri keksi valtion palkoilla leikkiä langattomien verkkojen idealla. Apple syntyi siitä, kuinka Andy Hertfeld ja Bill Atkinson osasivat tehdä sen mikä liikkui ilmassa.

Veikkaisin, että yhtiönä Applelle tulee tapahtumaan sama kuin Nokialle.

Ei kommentteja: