lauantai 3. marraskuuta 2018

Requiescant in pace

Suomessa katolinen kirkko on tänään viettänyt vainajien päivää ja huomenna vietetään kaikkien pyhien päivää. Melkein kaikkialla muualla kaikkien pyhien päivä on marraskuun 1. ja vainajien päivä marraskuun 2. En oikeastaan tiedä miksi järjestyskin on käännetty, mutta luulen, että siksi koska vainajien päivä istuu paremmin yhteen Suomen pyhäinpäivän kanssa. Ei se mahdotonta ole, mutta luulen silti etteivät kaikki Kymin kirkon hautausmailla lepäävät pyhimyksiä eläessään olleet.

Tänään olisi ollut mahdollisuus täydelliseen aneeseenkin, mutta tuskin olisin sitä saanut, vaikka en olisi reilua puolta päivä viettänytkään markkinoilla poliittisen propagandatyön parissa.

Ihmisten tapa muistaa kuolleita käymällä haudoilla ja viemällä sinne kynttilöitä on yksi hienoimpia asioita mitä on. Se on aidosti kansasta lähtevää kultturia, jota me 'hipit' emme ole päässeet millään tavoin omimaan ja pilaamaan. Voimme vain ihailla sitä. Tapa ei näytä olevan millään tavoin taantumassa, mikä on hyvä.

En usko, että kovinkaan moni kymiläinen on helvetissä, kiiratulessa varmaan useimmat ja jokunen varmaan taivaassakin. Levätkööt he rauhassa.

Ei kommentteja: